Törvény védené a tanárokat a genderideológiával szemben

Egy új törvénytervezet szerint nem érhetné baj a tanárokat azért, ha nem hajlandók beállni a gender ideológia mögé és a transznemű diákokat az általuk választott, új névmással megszólítani – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 04. 13. 15:00
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell a tanároknak attól félniük, hogy bármiféle büntetés éri őket, ha egy diákot nem az általa megválasztott névmással illetnek. Ez lenne a célja annak a törvénytervezetnek, amelyet Arkansasban mutattak be nemrég.

A szabályozás szerint az állami iskolákban dolgozó tanároknak nem írnák elő, hogy olyan névmást használjanak a diákok esetében, ami nem egyezik meg azok biológiai nemével. A tanároknak arra is lenne lehetőségük, hogy jogi útra tereljék a dolgokat, amennyiben emiatt támadás érné őket.

A törvénytervezet támogatója Mary Bentley republikánus állami képviselő. Szerinte azért is van szükség erre a szabályozásra, hogy megvédjék azokat a tanárokat, akik attól félnek, hogy per vár rájuk, ha nem az általuk preferált névmásokkal illetik az önmagukat transzneműként azonosító diákokat.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes fiatalok már akár állatként azonosítják magukat, amely csak újabb problémákat vet fel, amit a jövőben szintén kezelni kell.

A demokrata politikusoknak viszont más a véleményük Arkansasban. Megan Godfrey szerint a törvénytervezet támogatná azokat a tanárokat, akik szándékosan nem a megfelelő névmást használják a diákokkal szemben. Fred Love pedig azért állt ki, hogy mindenkit úgy szólítsanak, ahogyan az nekik megfelel, ez csak tisztelet kérdése.

A törvénytervezetet elfogadták a képviselőházban, így most már az állami szenátus elé került.

Szintén Arkansasban egyébként egy másik szabályozást is hoztak a genderideológia ellen. Nemrég elfogadtak egy olyan törvénytervezetet, amelynek értelmében az orvosok nem segédkezhetnek a 18 éven aluliak nemváltásában. Nem írhatnak fel nekik hormonkezelést, pubertásblokkoló gyógyszereket és nem végezhetnek el rajtuk nemváltó beavatkozásokat sem. Ezzel a lépéssel Arkansas lett az első olyan tagállam az Egyesült Államokban, ahol szabályozták ezt a kérdést.

De olyan terület is van, ahol nemet mondanak a gendernévmásokra. Az angliai Bournemouth-t, Christchurch-öt és Poole-t összefogó tanács elé került egy kezdeményezés a gendersemleges nyelv használatáról, a testület azonban végül úgy döntött, hogy nem vezeti be azt.

Így nem válnak meg a hímnemű és nőnemű elnevezésektől, és nem vezetik be semleges megszólításként a Mr. és Mrs. helyett a Mx. kifejezést.

A helyiek örömmel fogadták a tanács döntését, volt, aki azt mondta, hogy végre egy észszerű lépés történt. A kezdeményezés egyébként L-J Evans tanácsoshoz fűződik, aki azzal indokolta a nemileg megkülönböztető kifejezések feleslegességét, hogy azok megerősítik a történelmi nemi sztereotípiákat.

Mindeközben egyre bővül a gendernévmások listája. Most már nem elég a haladóknak az, ha semleges kifejezést használnak azokra az emberekre, akik nem tartják magukat se nőnek, se férfinak. A legújabb névmásokat már neonévmásoknak hívják (neopronouns), erről a New York Times jelentetett meg egy cikket.

Így az új, főleg az online közösségekben terjedő trend szerint most már nemcsak az olyan névmásokat jöhetnek szóba az embereknél, mint például a ze/zir vagy a hir, hanem az olyanok is, amelyek valamilyen főnévből alakulnak ki, és utalhatnak állatokra vagy fantasztikus lényekre is. Ennek értelmében valaki azonosíthatja magát kismacskaként és így a rá vonatkozó megszólítás a „kitten/kittenself”, vagy természetfeletti, angyalszerű lénynek, amely esetben a „fae/faer/faeself” névmásokat használja.

(Borítókép: Illusztráció. Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.