időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Visszavonják a menekültstátust a bűnöző bevándorlóktól Franciaországban

Forrás: Magyar Nemzet
2021.05.07. 12:35
Visszavonják a menekültstátust a bűnöző bevándorlóktól Franciaországban

Hollandia gyerekeknek is engedélyezné a nemváltást; a híres svéd klinika felhagy a kiskorúak nemváltó kezelésével. Mégis engednek be nézőket a hétvégi Formula–1-es Spanyol Nagydíjra; Franciaországban visszavonják a menekültstátust a bűnöző bevándorlóktól.

Hollandia gyerekeknek is engedélyezné a nemváltást

Két holland miniszter módosító javaslatot nyújtott be a holland parlamentben, amellyel a Hollandiában élő transzneműek már orvosi javallat nélkül is kérvényezhetnék biológiai nemük megváltoztatását. A nemváltoztatás alsó korhatára 16 évre csökkenne.

A jogi védelemért és az emancipációs kérdésekért felelős két miniszter hollandiai transznemű aktivisták nyomására indítványozta az érvényben lévő és a nemváltoztatáshoz még feltételeket állító törvény módosítását. Hollandiában egyre több ember kérvényezi a születésekor bejegyzett nemének a megváltoztatását. A holland kormány közleménye szerint az indítvány célja, hogy igazságot és felszabadulást hozzon a transznemű lakosságnak.

Forrás: www.rt.com

A világhírű svéd klinika tudományos okok miatt felhagy a gyermekek nemváltó kezelésével

A skandináv országban először Stockholmban tették lehetővé 2000-ben, hogy gyermekek és fiatalkorúak nemváltoztató beavatkozáson vegyenek részt. Azóta a gyermekpszichiátriai szakszolgálat hétszáz, általuk nemi diszfóriával diagnosztizált gyermeket utalt be Svédország legnagyobb egyetemi klinikájára, a Karolinska Universitetssjukhusetre, hogy ott hormonkezelés segítségével változtassanak a gyermekek nemi megjelenésén.

A kórház május elsején bevezetett protokollja szerint a továbbiakban nem végeznek kiskorúakon ilyen hormonkezelést, mert azok súlyos és visszafordíthatatlan egészségi és pszichés következménnyel járhatnak. Fontos szempont az is, hogy a nagyon fiatal páciensek később meggondolhatjá kmagukat, amire számos példa van, és akkor már nem minden esetben van visszaút.

Forrás: SVT, Bugnyár Zoltán

Mégis engednek be nézőket a hétvégi Formula–1-es Spanyol Nagydíjra

A katalán kormány az utolsó pillanatban megváltoztatta véleményét, és úgy döntött, még ha csak kis létszámban is, de lesz közönség az idei futamon. A döntés értelmében a barcelonai versenypálya férőhelyeinek egy százalékát értékesítették, ami azt jelenti, hogy összesen ezer szerencsés néző élőben nézheti az edzéseket és a vasárnapi versenyt. Mindannyian a célegyenesben lévő tribünről követhetik majd az eseményeket. A katalán kormány eredeti terve az volt, hogy az idei Formula–1-es szezonban 15 ezer embert fogad majd, ám a romló járványügyi adatok miatt ezt végül el kellett vetni. Április végén még úgy volt, hogy senkit sem engednek be a pályára, ám a kormány az utolsó pillanatban megváltoztatta a határozatot.

Forrás: www.caranddriver.com, Tóth Brigitta

Franciaországban visszavonják a menekültstátust a bűnöző bevándorlóktól

Keményebb hangot üt meg a francia kormány a Franciaországban tartózkodó bevándorlókkal szemben. Gérard Darmanin francia belügyminiszter utasította a francia bevándorlási hivatalt, hogy vonja vissza a menekültstátust mindazoktól a bevándorlóktól, akikről bebizonyosodott, hogy nem tisztelik és nem tartják be a Francia Köztársaság törvényeit.

„A döntésünkkel azt szeretnénk világossá tenni, hogy ezentúl az alapján fogjuk elbírálni a külföldieket, hogy miként viselkednek. A jövőben nem leszünk rugalmasak, ha valaki a közrendet és a közbiztonságot veszélyezteti.”

(Borítókép: Gyászolók által elhelyezett mécsesek és virágok a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán, ahol két nappal korábban 84 halálos áldozattal és 202 sebesülttel járó terrortámadás történt. Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)