Politizál budapesti látogatásán a katolikus egyházfő

A magyarországi katolikusoknak fontos dátum 2021. szeptember 12-e, hiszen ezen a napon hazánkba utazik Ferenc pápa, hogy megtartsa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) ünnepi zárómiséjét a budapesti Hősök terén. A Szentatya látogatása különleges alkalomnak számít, mivel a katolikus világtalálkozón utoljára huszonegy évvel ezelőtt volt jelen a római katolikus egyház feje – akkoriban még Szent II. János Pál pápa. A ritka eseményt azonban beárnyékolja a hír, hogy Ferenc pápa politikai okokból elutasítja a találkozást Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel budapesti útja során.

2021. 06. 07. 18:06
ÁDER János; FERENC pápa
Nincs nézetkülönbség hazánk és a Szentszék között. Közös gondolkodást igénylő témák Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vatikán szeretné elhatárolni magát a politikától az egyházi esemény során – indokolta meg nemrég a National Catholic Register amerikai lap a Szentatya elhatározását, miszerint nem keresi fel a magyarországi vezetőket. A lengyel sajtóban ugyanakkor napvilágot látott az a hír, hogy az egyházfő döntése egyáltalán nem mellőzi a politikát:

sajtóértesülések szerint a pápa a magyar kormány bevándorlásellenes politikája miatt igyekszik elkerülni a találkozást Orbán Viktorral és Áder Jánossal.

– A pápa botrányos döntése mögött politikai okok állhatnak – nyilatkozta a wPolityce lengyel lapnak Edward Pentin Vatikán-szakértő. Hozzátette: az ügy a Vatikánban is felháborodást okozott, mivel diplomáciai precedens, hogy amikor egy pápa ellátogat egy országba, találkozik annak vezetőivel.

– A Szentszék nem ért egyet Orbán Viktor és a magyar katolikus püspökök politikájával a bevándorlókkal szemben. Hiába védi a keresztény értékeket és segíti a közel-keleti kereszténységet a magyar miniszterelnök, sajnos ez nem segít a Vatikánnal való kapcsolatában

– magyarázza Pentin.

Ferenc pápa politikai kérdést csinál budapesti látogatásából
Fotó: MTI/AP/AFP pool/Filippo Monteforte

– Ferenc pápa úgy véli, hogy az olyan szuverén kormányok, mint amilyen a Trump-adminisztráció is volt, szűk látókörű, szélsőséges és agresszív nacionalizmusról tanúskodnak – tette hozzá a szakértő. Pentin arról is beszámolt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Erdő Péter bíboros is a Vatikánba utazott nemrég, hogy meggyőzzék a pápát, maradjon hosszabb ideig, és találkozzon a kormány valamelyik képviselőjével. A pápa a jelenlegi tervek szerint csak három órán át marad a magyar fővárosban szeptember 12-én, majd utána Szlovákiába repül, ahol három és fél napot tölt.

– Ez felháborító lenne a pápa részéről: mintha fél napot töltene el Izraelben, majd három és fél napot Iránban; vagy fél napra látogatná meg Lengyelországot, és aztán több napig Oroszországban maradna. Ez elfogadhatatlan

nyilatkozta a National Catholic Registernek egy budapesti egyházi tisztségviselő. Az amerikai lap azt is hangsúlyozza, hogy a pápa már korábban leszögezte, kizárólag a kongresszusnak, nem pedig Magyarországnak szenteli a látogatást.

– Nem az országba, hanem a szentmisére készülök. Budapest viszont csak két órára van Pozsonytól, miért ne látogatnám meg a szlovákokat?

– nyilatkozta újságíróknak márciusi iraki útja után. A 84 éves pápa ekkor arról is beszámolt, hogy a háromnapos iraki látogatása során jobban elfáradt, mint az előző útjai alatt, így szeretne lassítani utazási ütemtervén.

Ferenc pápa szívesen látta Áder János köztársasági elnököt 2020 februárjában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Áder János még 2020 februárjában hívta meg Ferenc pápát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A köztársasági elnök abból az alkalomból tett személyes látogatást az egyházfőnél tavaly, hogy száz éve létesített diplomáciai kapcsolatot Magyarország és a Szentszék. Áder János ekkor kitért arra is, hogy huszonöt éve nem járt katolikus egyházfő Magyarországon, utoljára Szent II. János Pál pápa látogatta meg hazánkat 1996-ban. Mivel azonban a katolikus világtalálkozót egy évvel későbbre kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt, a Szentatya látogatására is többet kell várni. A Vatikánban kialakult zűrzavar miatt Ferenc pápa magyarországi programjának tervét pedig még mindig nem tették közzé, annak ellenére, hogy ezt május 26-ra ígérték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.