A közismert francia filozófus szerint a migráció visszafordíthatatlan károkat okozott Franciaországnak

Tömegek tüntettek hétvégén Spanyolországban az LMBTQ-fóbia ellen · Kiéleződött a vita Franciaország és Oroszország között a Szputnyik V vakcina miatt · Valencia lesz a Hyperloop-közlekedés világfővárosa · Alain Finkielkraut francia filozófus szerint Franciaország már soha nem tudja visszaállítani a migráció előtti állapotát.

Forrás: Mediaworks2021. 07. 12. 12:31
null
Saint-Denis, 2020. november 17. Illegális bevándorlók tûz mellett melegednek, miközben az A1-es autópálya mellett, Párizs északi elõvárosában, Saint-Denisben lévõ táboruk kiürítésére készülnek 2020. november 17-én. Késõbb a francia rendõrség felszámolta a mintegy 2500 migráns táborát. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegek tüntettek hétvégén Spanyolországban az LMBTQ-fóbia ellen

Spanyolországban másfél hete meggyilkoltak egy 24 éves fiatal fiút a galíciai A Coruñában azért, mert meleg volt. Az azóta nyilvánosságra került kamerafelvételen jól látszik, amint fiatalok egy csoportja üldözőbe veszi a fiatalembert, majd halálra verik. A történtek miatt négy főt tartóztattak le a rendőrök első körben, mindannyian 20-25 év közöttiek, hármat közülük már börtönbe is küldött a bíróság. Rajtuk kívül két kiskorú is részt vett a támadásban, őket hétvégén kapták el, és javítóintézetben helyezik el őket. A halálos támadás és az LMBTQ-emberek elleni erőszak miatt vasárnap ismét több száz fős tömeg vonult utcára Spanyolország több nagyvárosában. A legnagyobb megmozdulás a gyilkosság helyszínén, A Coruñában volt, de Madridban is rengetegen gyűltek össze az utcákon, hogy kifejezzék ellenérzésüket a homofóbia és együttérzésüket az elhunyt fiatal kapcsán.

Források: elpais.com, elmundo.es, publico.es, Tóth Brigitta

Kiéleződött a vita Franciaország és Oroszország között a Szputnyik V vakcina miatt

Clément Beaune, a francia kormány európai ügyekért felelős államtitkára vasárnap a francia Europe1 televízió képernyőjén bírálta Görögországot, mert a görög kormány – élve az EU által biztosított joggal – úgy döntött, hogy egyéb igazolások (PCR- vagy antigéntesztek) nélkül beengedi Görögországba a Szputnyik V vakcinával beoltott turistákat. A francia államtitkár szerint azonban Görögországnak is kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagokat kellene elfogadnia. Franciaország elutasító álláspontját Moszkva diszkriminatív törekvésnek tartja. Az orosz diplomácia képviseletében nyilatkozó Marija Zakarova így reagált: „Egyértelműen elítélendő ez a kijelentés egy magas rangú európai kormánytisztviselőtől. Ez a viselkedés leginkább a nácizmus időszakában megismert szegregációt juttatja mindenki eszébe” – válaszolt Clément Beaune-nak a Telegram oldalán az orosz diplomata. Oroszország már több mint négy hónapja várja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a Szputnyik vakcinára, hiába.

Forrás: fr.sputniknews.com

Valencia lesz a hyperloop-közlekedés világfővárosa

A hyperloop egy futurisztikus, nagy méretű vákuumcsövek rendszerén alapuló szállítási koncepció, amelyen keresztül az utasok és az áruk szállítására alkalmas kapszulák képesek lesznek teljes mértékben fenntartható módon elérni az 1200 km/órás sebességet. A délkelet-spanyol régió július 19-e és 25-e között ad otthont az első európai hyperloop-hétnek, ahol tervezők mutatják majd be saját prototípusaikat, versenyeznek egymással és konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, melyeken olyan szempontokat értékelnek majd, mint a jövőbeli közlekedési eszköz társadalomra gyakorolt hatása, a hyperloop hatékonysága és innovációs lehetőségei. A hatnapos rendezvényre olyan neves intézmények tagjai érkeznek, mint a Massachusettsi Műszaki Intézet, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola, a Delfti Műszaki Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem és a Valenciai Műszaki Egyetem. Ilyen típusú rendezvényt eddig csak az Egyesült Államokban rendeztek, most először szervezik meg európai városban.

Forrás: 20minutos.es

A francia filozófus szerint Franciaország már soha nem tudja visszaállítani a migráció előtti állapotát

Alain Finkielkraut, a közismert francia kortárs filozófus és a Francia Akadémia tagja az amerikai Vanity Fair magazinnak adott interjújában fejtette ki véleményét arról, hogy a Franciaországot célzó ellenőrizetlen, illegális bevándorlás visszafordíthatatlan károkat okozott a francia kultúrában és társadalomban. A 2022-es francia köztársaságielnök-választáshoz vezető kampányban a franciaországi illegális bevándorlásra adandó válasz minden jelöltnél „kötelező” és központi téma lesz. A filozófus szerint azonban a Franciaországot évtizedek óta célzó és elszabadult illegális bevándorlás már olyan demográfiai mutációkat hozott létre, amely nemcsak precedens nélküli a francia történelemben, de visszafordíthatatlan is. „Ennek a társadalmi kihívásnak és problémának a láttán a francia elit pedig semmi mást nem tesz, mint önmagát ostorozza. De ha egy ország és népe nem akar, vagy nem tud önmagához hű maradni és a saját értékei mellett kiállni, akkor a probléma nagyon súlyossá válik” – hangsúlyozza Finkielkraut.

2020-ban 6,8 millió regisztrált új bevándorló élt Franciaország területén, amely a teljes francia lakosság 10,2 százaléka. 36 százalékuk, azaz 2,5 millió új bevándorló kapta meg közülük a francia állampolgárságot. A Franciaországban élő (újonnan érkezett) külföldiek száma 5,1 millió volt 2020-ban.

Forrás: valeursactuelles.com

(Borítókép: Illegális bevándorlók tűz mellett melegednek az A1-es autópálya mellett Párizs északi elővárosában, Saint-Denis-ben. Később a francia rendőrség felszámolta a mintegy 2500 migráns táborát. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.