Jarosław Kaczyński: A törvényeinkről mi magunk döntünk

A lengyel kormánykoalíciót vezető párt elnöke keményen válaszolt Izrael és az ellenzék bírálatára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 07. 12:45
Polish Prime Minister Szydlo, Kaczynski, leader of ruling Law and Justice party, and Terlecki attend the session of Polish parliament during a debate on a new law regarding the Polish Constitutional Tribunal, in Warsaw
POLAND-CONSTITUTION/CRISIS Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megengedhetetlennek és szemtelennek nevezte egy szerdán megjelent interjúban Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánykoalíciót vezető párt elnöke és kormányfőhelyettes az izraeli külügyminiszternek, Jaír Lapidnak a szavait a lengyel közigazgatási eljárásokról szóló törvény tervezett módosításáról.

Jarosław Kaczyński egy korábbi parlamenti szavazáson. Fotó: Reuters

A Gazeta Polska lengyel konzervatív hetilapnak Kaczyński azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Lapid élesen bírálta és szégyenletesnek nevezte a szejm által június végén megszavazott, jelenleg a felsőházi megvitatásra váró törvénymódosítást. Ennek értelmében harminc év elmúltával nem lehetne kétségbe vonni a közigazgatási eljárások során hozott döntéseket, ezen belül az akár évtizedekkel ezelőtt – például a holokauszt idején – elkobozott vagyonról szólókat sem.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter beszédet mond Abu-Dzabiban június 29-én
Fotó: MTI/AP/Izraeli kormány sajtószolgálata/Shlomi Amsalem

Kaczyński az interjúban kritizálta a lengyel ellenzéket is, mert annak több képviselője azt hangoztatta a lengyel–izraeli viszállyal kapcsolatban, hogy a törvénymódosítás alsóházi jóváhagyása előtt diplomáciai egyeztetésekre lett volna szükség.

Az ellenzék szerint Lengyelország valamiféle másodrangú állam – kommentálta az ilyen hangokat Kaczyński , hozzátéve: „A törvényeinkről mi magunk döntünk.” Hangsúlyozta:

Lengyelország senkinek semmivel sem tartozik, egy lyukas garassal sem, a második világháborús bűnökért és veszteségekért viszont Németország tartozik Lengyelországnak, mégpedig több mint ezermilliárd dollárral.

Arra a kérdésre, hogy Varsó mit kezd ezzel „a számlával”, Kaczyński úgy válaszolt: „Mindennek megvan a maga ideje.”

Az izraeli fél úgy értelmezi a közigazgatási eljárásokról szóló lengyel törvénymódosítási tervezetet, hogy az csorbítja a holokauszt-túlélők jogait, lehetetlenné téve nekik és utódaiknak a háború során elkobzott vagyonuk visszaszerzését. A helyzet tisztázása végett június végén bekérették a varsói külügyminisztériumba az izraeli nagykövetség ügyvivőjét, előtte pedig Izraelben bekérették az ottani minisztériumba Lengyelország nagykövetét.

Varsó hangsúlyozta: a lengyel alkotmánybíróság 2015-ös döntése miatt módosítandó törvény az eddigi formájában lehetővé tette, hogy különféle, gyakran bűnügyi hátterű kárpótlási eljárásokban szabálytalan döntések szülessenek. Ez gyakorlatilag ahhoz vezetett, hogy néha jelentős vagyont adtak át erre nem jogosult személyeknek is. A bűnözők gyakran a holokauszt áldozatainak, illetve jogutódaik rovására is meggazdagodtak. Aláhúzták: a módosított előírások nem lesznek hatással azon polgári jogi eljárásokra, amelyek célja a jogtalanul elkobozott vagyon visszaszerzése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.