Mérföldkőhöz ért az EU, de az oltási kampány neheze hátravan

Az Európai Bizottság teljesítette a célkitűzését, július végéig a kontinens felnőttlakosságának hetven százaléka kapott legalább egy adag vakcinát. Az erről szóló örömhírt Ursula von der Leyen jelentette be Brüsszelben. Kérdéses ugyanakkor, hogy az unió mit kezd a tagállamok közötti óriási különbségekkel: például Bulgáriában és Romániában még mindig alacsony a teljes védettséget élvezők száma, miközben a delta variáns gyorsan terjed a kontinensen.

2021. 07. 27. 14:09
VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke EU-zászlós matricát ragaszt egy vakcinákkal teli dobozra a Pfizer multinacionális gyógyszergyár puursi üzemében tett látogatásakor 2021. április 23-án. Fotó: John Thys Forrás: MTI/EPA/AFP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy megvalósult az Európai Bizottság célkitűzése az oltási kampányt illetően, tehát

az európai felnőttlakosság hetven százaléka július végéig megkapja a koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját.

– Az EU betartotta az ígéretét – hangoztatta videóüzenetében az elnöknő, aki szerint Európa immár a világelsők között van az oltásban. Figyelmeztetett arra is, hogy a delta variáns terjedése különösen veszélyes, emiatt mindenkit az oltóanyag felvételére buzdított.

Von der Leyen videóüzenetét követően az Európai Bizottság szokásos tájékoztatóján is kommentálták a hírt, azzal büszkélkedve, hogy Brüsszel már két héttel ezelőtt elegendő mennyiségű vakcinát szállított le a tagállamoknak a hetvenszázalékos célkitűzés teljesítéséhez. – Ez egy iránymutatás, természetesen folytatnunk kell az oltási kampányt – fogalmazott Stefan De Keersmaecker egészségügyben illetékes szóvivő Brüsszelben, utalva arra, hogy

következő lépésként az immár két oltással rendelkezők körében kell elérni a hetvenszázalékos átoltottságot.

(A kétdózisos oltóanyagok esetében. A Johnson & Johnson-vakcinából egy adag is elegendő.)

Felemás adatokkal büszkélkednek

A friss adatokból kiderült az is, hogy noha a hetven százalékot az EU végül megugrotta, a felnőttek teljes átoltottsága csupán ötvenhét százaléknál jár a blokkban. Ugyanez az adat az Egyesült Királyságban hetven százalék felett van, az Egyesült Államokban pedig hatvan százalék.

Egy másik kulcsfontosságú szempont, hogy az unió a hetven százalék kihirdetésekor átlagadattal számol, s a tagállamok közötti különbségek meglehetősen nagyok. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss számai szerint a huszonhét tagállam töredékében van hatvan százalék felett a felnőttek teljes átoltottsága – pedig a delta variáns szempontjából ez meghatározó:

Írország, Magyarország, Málta, Ciprus, Belgium, Spanyolország és Dánia szerepel az éllovasok listáján.

Hazánk esetében az ECDC 63,8 százalékos teljes átoltottságot mér a felnőttek esetében, ez az adat csak Írország (68,8) és Málta (82,7) esetében nagyobb. A mérleg másik nyelvét olyan államok adják, mint Románia, Bulgária, Horvátország, Finnország és Lettország: ezekben az EU-országokban maximum negyven százalék körül mozog azoknak a felnőtteknek az aránya, akik mindkét adag vakcinát felvették.

Bulgáriában például kritikusan alacsony, mindössze a felnőtt lakosság 16,7 százalékát teszi ki a két oltással ellátottak aránya.

Pedig ahogy arról korábban lapunk is írt, a szakemberek szerint két adag vakcina már kifejezetten hatékony a kontinensen gyorsan terjedő delta variánssal szemben. Az erről szóló felvetésre az Európai Bizottság kedden úgy reagált: nagyon is tisztában vannak a delta variáns jelentette veszéllyel és a tagállamok közötti különbségekkel, így buzdítják őket az oltási kampány folytatására.

Ursula von der Leyen EU-zászlós matricát ragaszt egy vakcinákkal teli dobozra a Pfizer gyógyszergyár puursi üzemében Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.