Két vakcina kifejezetten hatékony a delta variánssal szemben

A Pfizer- és az AstraZeneca-vakcina ugyanolyan védelmet ad, mint az alfa variáns esetében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2021. 07. 22. 10:11
null
Róma, 2020. december 28. Egészségügyi dolgozó megkapja a koronavírus elleni vakcinát a római Santa Maria Della Pieta kórházban 2020. december 28-án. Olaszországban először az egészségügyben dolgozóknak adják be az oltást. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalomba hozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/LaPresse/AP/Cecilia Fabiano Fotó: Cecilia Fabiano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon hatékony a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinája a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsával szemben is – derült ki a New England Journal of Medicine brit egészségügyi szaklapban szerdán megjelent tanulmányból. A kutatómunka eredménye szerint az említett védőoltások mindkét dózisa szinte ugyanolyan védelmet biztosít a delta mutáció ellen, mint az eddig domináns alfa variánssal szemben.

Egészségügyi dolgozó megkapja a koronavírus elleni vakcinát a római Santa Maria Della Pieta-kórházban 2020. december 28-án
Fotó: MTI/LaPresse/AP/Cecilia Fabiano

A szakértők a vakcina hatékonyságában csak nagyon kis mértékben tapasztaltak eltéréseket a két vírusvariánssal szemben, két adag oltás után. A tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina mindkét adagjának beadása 88 százalékos védettséget ad a tünetekkel járó megbetegedés ellen a delta, és 93,7 százalékos védettséget az alfa variáns esetében. Az AstraZeneca 67 százalékos védelmet nyújt a delta, és 74,5 százalékos védelmet az alfa variánssal szemben. Egy adag oltóanyag esetében pedig a Pfizer/BioNTech-vakcina hatékonyságát 36 százalékosra, az AstraZeneca-oltóanyag hatékonyságát körülbelül 30 százalékosra becsülték. Izraeli kutatások korábban arról számoltak be, a Pfizer/BioNTech-vakcina rendkívül hatékony a súlyos megbetegedések megelőzésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.