Orbán Viktor: Szerbiát az unióba!

– Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez, és ha Magyarországnak lesznek nehézségei, számíthat Szerbiára – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Belgrádban, ahol a szerb államfővel folytatott megbeszéléseket. Alekszander Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta: a nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország, amiért nagyon hálásak.

Tóth Péter (Vajdaság)
2021. 07. 08. 14:06
ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2021. július 8. Orbán Viktor miniszterelnök az Aleksandar Vucic szerb elnökkel tartott belgrádi sajtótájékoztatón 2021. július 8-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közép-európai államok vezetőinek fel kell ismerni azt, hogy a rövid távú érdekeket felülírja a sorsközösség. Ez a hozzáállás garantálhatja a térség jövőbeni biztonságát és stabilitását – hangzott el Belgrádban Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics közös sajtótájékoztatóján. A magyar miniszterelnök és a szerb elnök egyaránt hangsúlyozta,

a személyes barátság és jó viszony mellett a két ország közötti gyümölcsöző gazdasági együttműködés is meghatározza azt, hogy a történelem során – az élet minden területére kiterjedően – még soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok.

Vucsics elnök szerint a szerb nép soha nem fogja elfelejteni, hogy Orbán Viktor és a magyar diplomácia az utóbbi időben gyakran a kritikák kereszttüzébe kerülve is kiállnak Szerbia EU-csatlakozásának felgyorsítása mellett, és nem mulasztják el az alkalmat, hogy Brüsszelben és minden nemzetközi fórumon hangsúlyozzák:

az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat-Balkán nélkül.

A geopolitikában nincs légüres tér, ezért ha az Európai Unió nem valósítja meg a Nyugat-Balkán integrációját, akkor más fog a helyére lépni. Vucsics rámutatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Magyarország egyre szorosabb kapcsolatot tart fenn Szerbiával kereskedelmi értelemben is. A magyar cégek 16 nagyberuházást hajtottak végre Szerbiában az elmúlt év során – emelte ki Orbán Viktor, ezzel kapcsolatban pedig a két vezető azt is hangsúlyozta, hogy ebből 13 beruházás nem a Vajdaságban, hanem délebbre, szűkebb Szerbiában jött létre.

Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Alekszandar Vucsics szerb elnök kezet fognak belgrádi sajtótájékoztatójukon 2021. július 8-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vucsics rámutatott, hogy a magyar kormány politikája milyen nagy hatással van arra, hogy a vajdasági magyarok és a szerbek viszonya az utóbbi időben kiválónak mondható.

Nemzeti alapú konfliktusok az utóbbi években nem történtek Vajdaságban.

Vucsics ezzel kapcsolatban elismerően szólt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének szerepéről, akinek bátor és realisztikus hozzáállása is segítette ezt a folyamatot. Míg Orbán arra mutatott rá, hogy országa csatlakozásakor Lengyelország volt a kulcsország – nélküle a térség többi állama sem válhatott volna az EU tagországává –, a Nyugat-Balkáni térség csatlakozásának kulcsországa Szerbia. A magyar miniszterelnök szerint

az EU döntéshozói nem is látják minden esetben tisztán, hogy az unió szempontjából talán fontosabb Szerbia taggá válása, mint Szerbia szempontjából.

A térség országainak felvételével új energiák jelennének meg a közösségben, melyek meghatároznák és pozitívan befolyásolnák az egész térség jövőjét.

Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta Magyarország szerepét a régióban, mondván, stabilizáló tényezőként szerepel, és a környező országok is így gondolnak rá. Megköszönte továbbá Orbán támogatását Szerbia európai útján.

– A magyarok ezért is mindig számíthatnak a szerbek barátságára

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök az Alekszandar Vucsics szerb elnökkel tartott belgrádi sajtótájékoztatón 2021. július 8-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vucsics kiemelte a vasúthálózat jelentőségét. A szerb államfő elmondta, hogy őszig elkészül a Belgrád–Budapest vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakasza, majd pedig az elkövetkező három évben Szabadkáig ér a gyorsvasút, mely valójában nemcsak a két országot köti össze, hanem az Isztambultól Bécsig terjedő vasútvonal jelentős szakasza lesz. Hozzátették, hogy a gázvezetékek összekapcsolása is rendkívül fontos lépés volt a közelmúltban. Míg korábban volt idő, amikor Szerbia csak Magyarország irányából kaphatott gázt, a helyzet megfordulhat, de készek egymást kölcsönösen kisegíteni ezen a téren is.

Orbán arra is kitért, hogy az elmúlt másfél évben a koronavírus zárójelbe tette a legégetőbb problémát a világon: a migráció kérdését.

Véleménye szerint Szerbia ebből a szempontból is kulcsfontosságú. Utalt rá, hogy Afganisztánban ismét olyan a helyzet, hogy naponta ezrek kelnek útra és ez Szerbia irányából újabb migrációs nyomást jelenthet már a közeljövőben. Beszéltek arról is, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási bizonylatait és mára ismét dolgozik minden határátjáró a két ország között. A jövőben zökkenőmentessé szeretnék tenni a határátlépést is az ingázók számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.