„Ursula von der Leyen Magyarország és Lengyelország szavazataival lett bizottsági elnök”

Az az Ursula von der Leyen ad ultimátumot az Orbán-kormánynak, aki Magyarország és Lengyelország szavazataival lett az Európai Bizottság elnöke – jelentette ki Matteo Salvini, az olasz jobbközép szövetség vezetője. Csütörtöki felmérések szerint a Ligából, az Olasz Testvérekből és a Hajrá, Olaszország! pártból álló szövetség megközelítette az ötvenszázalékos támogatottságot.

Forrás: MTI2021. 07. 08. 15:38
SALVINI, Matteo
Genova, 2019. augusztus 14. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter a Morandi-híd leomlásának elsõ évfordulóján tartott megemlékezésen Genovában 2019. augusztus 14-én. Az 1967-ben emelt híd keleti része 2018. augusztus 14-én napközben omlott le, a több mint egy kilométer hosszú hídból egy 200 méteres darab lezuhant. A hídomlásnak negyvenhárom halálos áldozata volt, több mint 600 család elveszítette otthonát. MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro Fotó: Luca Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini – szokása szerint a római utcákon rögtönzött – sajtónyilatkozatában kijelentette: jelenleg elsősorban az olaszokkal és Olaszországgal akar foglalkozni, de – mint fogalmazott –

„muszáj emlékeztetnem arra, hogy Ursula von der Leyen választás útján került a bizottság élére, és éppen Magyarország és Lengyelország szavazatainak köszönhetően”.

Matteo Salvini a római utcákon rögtönzött egyik sajtónyilatkozata során
Fotó: EPA/Fabio Frustaci

A Liga vezetője ezekkel a szavakkal kommentálta az Európai Bizottság elnökének állásfoglalását a magyar kormány gyermekvédelmi törvényével kapcsolatban.

Matteo Salvini szerint Ursula von der Leyen megválasztásakor nemcsak az olasz baloldali Demokrata Párt (PD), hanem az Orbán Viktor vezette Fidesz szavazatait is megkapta, ezért – úgy vélte –

jelenleg „az Ursula-koalíció belső vitája” zajlik.

Ursula von der Leyen annak ellenére ad ultimátumot az Orbán-kormánynak, hogy Magyarország és Lengyelország szavazataival lett az Európai Bizottság elnöke
Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

A közvélemény-kutatások csütörtökön összegzett és az AGI hírügynökség által közölt eredményei szerint a Matteo Salvini vezette jobbközép szövetség támogatottsága elérte a 49 százalékot. A Liga 20,6 százalékon áll, mögötte a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) 19,8 százalékkal, valamint a Silvio Berlusconi elnökölte Hajrá, Olaszország! 7,9 százalékkal.

A baloldali Demokrata Párt (PD) 19,4 százalékot mondhat magáénak, a viták által megosztott és új vezetőre váró Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága pedig 15,7 százalékra süllyedt. Az utóbbi két kormányváltást előidéző, Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) elfogadottsága kétszázalékos.

„A jobbközépnek nincsenek riválisai”

– kommentálta a felmérés eredményeit az Il Giornale című jobboldali lap.

Matteo Salvini elmondta, hogy a nyáron tovább dolgoznak a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! közös szövetségének erősítésén a 2023-as parlamenti választásokat tartva szem előtt. Hozzátette:

tudja, hogy a jobboldali pártok esetleges egyesülését számos fenntartás kíséri, de „ezt az irányt kell követniük”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.