A tálibok bevonnák a hatalomba a régi kormány képviselőit

Az al-Dzsazíra szerint visszatér Afganisztánban Haníf Atmar volt külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 22. 12:44
null
Kabul, 2021. augusztus 19. Tlib harcosok jrrznek Kabulban 2021. augusztus 19-n. Ngy nappal korbban a szlssges iszlamista tlibok uralma al kerlt Afganisztn, miutn a lzadk harc nlkl behatoltak az afgn fvrosba s elfoglaltk az afgn kormnyerk ltal elhagyott kormnyzati intzmnyeket. MTI/AP/Rahmat Gul Fotó: Rahmat Gul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatér Afganisztánban Haníf Atmar volt külügyminiszter – közölte vasárnap az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a hatalomra került tálibok képviselőit idézve. A tálibok közben bejelentették, hogy tárgyalásokat kezdenek a volt afganisztáni kormányzókkal. A híradás szerint a tálibok kapcsolatba léptek Atmarral, és a politikus hazatér. A tálibok tárgyalásokat folytatnak a volt afgán hatalom más tisztségviselőivel is a hazatérésről. Egyik képviselőjük úgy nyilatkozott a hírtévének, hogy a tálibok komoly tárgyalásokat folytatnak minden féllel a széles képviseletű kormány megalakítása érdekében. A tálibok egyik képviselője közben bejelentette vasárnap, hogy a mozgalom katonai parancsnokai az elkövetkező napokban találkozni fognak több mint húsz tartomány - az országban 34 tartomány van - volt kormányzóival és tisztségviselőivel, hogy tárgyaljanak velük a biztonságuk szavatolásáról és az együttműködésről.

- Senkit se kényszerítünk a volt tisztségviselők közül, hogy csatlakozzanak (a mozgalomhoz), vagy bizonyítsák hűségüket. Jogukban áll elhagyni az országot, ha ezt szeretnék

- idézte a Reuters a tálibok képviselőjét.

Az al-Dzsazíra vasárnap arról is hírt adott, hogy a tálibok szabadon engedték a hatalomátvétel előtt ellenük harcoló afgán biztonsági erők 145 kommandósát a nyugat-afganisztáni Herát tartományban, illetve elengedtek a déli Hilmend tartományban az általuk létesített börtönökből 350 embert. A tálib lázadók - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő pedig elmenekült az országból. A tálibok két napra rá közölték, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Bátorították a nőket, hogy csatlakozzanak az új kormányhoz. A tálibok közölték, hogy békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében. A tálibok ígéretei ellenére sokan tartanak attól, hogy hatalomra kerülésükkel visszatérnek az 1996 és 2001 közötti hatalmuk idején életben lévő szigorú iszlám törvénykezéshez (saría). Akkor egyebek mellett megtiltották a nők munkavállalását,  a bűncselekményeket pedig gyakorta kivégzéssel vagy végtaglevágással büntették.

A tálibok egyik vezetője, Amir Han Mutaki  vasárnap az Egyesült Államokat tette felelősség a kabuli reptéren uralkodó káosz miatt.

- Az Egyesült Államok minden htalma és eszköze ellenére nem tudott rendet teremteni az reptérek. Béke és nyugalom uralkodik az egész országban, de csak a kabuli reptéren van káosz. Ennek mihamarabb véget kell vetni

- szögezte le Mutaki.

A brit védelmi minisztérium vasárnap reggel közölte, hogy hét embert öltek meg a kabuli repülőtér közelében feltorlódott tömegben, ahol több ezren gyűltek össze, hogy megpróbáljanak elmenekülni Afganisztánból, miután a tálib iszlamisták átvették a hatalmat. Egy névtelenül nyilatkozó NATO-diplomata néhány órával később közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy legalább húszan haltak meg az elmúlt hét napban a repülőtéren és a környékén. A NATO-erők szigorúan távol tartják magukat a reptéren kívüli területektől, hogy ne keveredjenek összetűzésbe a tálibokkal. A reptéren kívül kialakult káosz sajnálatos, a NATO-erők minden külföldi mihamarabbi kimenekítésére összpontosítanak - tette hozzá a diplomata.

Borítókép: Tálib harcosok járőröznek Kabulban
Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.