Külföldiek tízezrei rekedhettek a tálibok vonalai mögött

Az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi csapatai terrortámadásokat hajthatnak végre.

2021. 08. 22. 13:38
null
Kabul, 2021. augusztus 19. Tlib harcosok jrrznek Kabulban 2021. augusztus 19-n. Ngy nappal korbban a szlssges iszlamista tlibok uralma al kerlt Afganisztn, miutn a lzadk harc nlkl behatoltak az afgn fvrosba s elfoglaltk az afgn kormnyerk ltal elhagyott kormnyzati intzmnyeket. MTI/AP/Rahmat Gul Fotó: Rahmat Gul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabuli repülőtéren kívülre helyezi az amerikai védelmi minisztérium a mentőakciókat, ezzel segítve az evakuálást Afganisztánból, ugyanis a fővárosban uralkodó káosz és a tálib fegyveresek miatt sokan nem tudnak eljutni a szállítógépekhez. Ugyanakkor az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége szombaton arra hívta fel a külföldi állampolgárok és a külföldi csapatokat egykoron segítő afgánok figyelmét, hogy ne kíséreljék meg önállóan megközelíteni a repülőteret. Egy magas rangú amerikai tisztviselő elmondta, az amerikaiak konkrét utasításokat fognak kapni a további lépésekről, tervek szerint a különleges műveleti erők csapatai gyűjtik majd össze a fővároson kívül rekedteket. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy hányan vannak azok, akik jelenleg is az ellenséges vonalak mögött vannak, a Fehér Ház múlt héten tízezer és tizenötezer fő közé becsülte az Afganisztánban tartózkodó amerikaiak létszámát. Az Egyesült Államok augusztus 14. óta mintegy 17 ezer embert evakuált Afganisztánból, köztük 2500 amerikait. A közép-ázsiai országban jelenleg mintegy 5800 amerikai katona tartózkodik, akiknek elődleges feladata a kabuli repülőtér biztosítása.

Kabulban napról napra egyre kritikusabb a helyzet, ugyanis miután Abdul Gáni Baradar tálib vezető a fővárosba érkezett, megnőtt a kockázata annak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet helyi sejtjei támadásba lendülnek. A Pentagon felmérései szerint az al-Kaida katonái is több százan lehetnek Afganisztánban, akik esetleges akcióikkal szintén veszélyeztethetik az evakuálási műveleteket. Egy védelmi tisztviselő arról számolt be pénteken, hogy több mint tízezren tartózkodnak a kabuli repülőtéren, ez a szám az elmúlt két napban tovább növekedett. A feltorlódott tömegben hét embert öltek meg a brit védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint. A tárca részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, a halálesetekről azonban nem hozott nyilvánosságra részleteket. „A helyszíni körülmények továbbra is rendkívül nehezek, de mindent megteszünk azért, hogy kockázatok nélkül és a lehető legbiztonságosabban kezeljük a helyzetet” – közölte London is az afganisztáni válság súlyosságára utalva.

Tudjuk, hogy a tér és az idő ellen is harcolunk

– jelentette ki John Kirby, a Pentagon szóvivője, aki nem osztott meg részleteket a kabuli biztonsági problémákkal kapcsolatban, azonban kihangsúlyozta, a fenyegetettség óráról órára változik.


Egy Afganisztánban, Kabulon kívül rekedt amerikai édesanya a Fox News amerikai hírcsatornának adott interjújában elmondta, feladta a reményt, hogy valaha is kijut a repülőtérre. A nő arról is beszélt, hogy tartózkodási helye és a repülőtér között mintegy húsz, tálibok által fenntartott ellenőrző ponton kellene átjutnia. Elmondása szerint egyszer már megpróbált eljutni a fővárosba, azonban a tálibok megverték, egy mellette álló férfit pedig lelőttek, azóta bujkál Afganisztánban. „Inkább öngyilkos lennék, minthogy a tálibok elfogjanak” – jelentette ki az amerikai nő. Noha a tálibok biztosították Washingtont, hogy minden állampolgárukat átengedik a város és a repülőtér körül felállított ellenőrző pontokon, az édesanya amiatt is aggódik, hogy az Iszlám Állam vagy az al-Kaida fegyvereseivel találkozik útközben és nekik mutatja meg amerikai útlevelét. „Nincsen rajtuk egyenruha vagy más, amiről meg lehetne különböztetni, tálibok-e vagy sem” – mondta a nő a Fox Newsnak.

Minden pillanatban, amikor elhalad mellettünk egy autó, attól félek, hogy elfognak és kivégeznek minket. Nem tudom, hogy látom-e még az életben a gyermekeimet

– fogalmazott az édesanya, akinek nevét biztonsági okok miatt nem közölték. Az amerikai nő ezt követően már sírva könyörgött Joe Biden elnöknek, hogy ne hagyja hátra az ellenséges vonalon túl rekedteket. A Fox News értesülései szerint a Fehér Ház nem reagált az üzenetre.

 

Borítókép:  Kabul, 2021. augusztus 19. Tálib harcosok járőröznek Kabulban 2021. augusztus 19-én Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.