Bevándorlás: Brüsszeltől várnak segítséget a balti államok

A migráció megszervezésével vádolta meg Belaruszt a három balti állam és Lengyelország.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 23. 17:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belarusz nyugati határain fennálló migrációs válságot a Lukasenka-rezsim tervelte ki és szervezte meg, ez a szomszédos uniós tagállamok, valamint az egész Európai Unió elleni hibrid támadásnak számít

– olvasható az észt, a lett, a litván és a lengyel kormányfő hétfői közös nyilatkozatában.

 A Kaja Kallas észt, Arturs Krišjānis Kariņš lett, Ingrida Šimonytė litván és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombati videókonferenciája után kiadott nyilatkozatban a politikusok komoly nyugtalanságukat fejezik ki a Belarusz határain fennálló helyzet miatt. Egyértelműnek nevezik, hogy a válságot „Aljakszandr Lukasenka rezsimje tervelte ki és rendszerszerűen megszervezte”. A bevándorlók kihasználása a szomszédos országok helyzetének destabilizálására a nemzetközi jog kirívó megsértésének számít, és a Litvánia, Lettország és Lengyelország ellen, vagyis az egész Európai Unió ellen irányuló hibrid támadásként értelmezhető – áll a nyilatkozatban.

A négy kormányfő aláhúzta: az EU-ban a helyzet kapcsán újból át kellene értelmezni a határvédelem felfogását.

A külső határok védelme nemcsak az egyes tagállamok kötelessége, hanem az egész unióé is, az EU szerveinek ezért megfelelő  hozzáállást kell tanúsítaniuk a jelenlegi helyzethez, és ennek kezelésére haladéktalanul megfelelő értékű többleteszközöket kell biztosítaniuk.

A politikusok felszólították az ENSZ menekültügyi biztosát is: tegyen aktív lépéseket annak érdekében, hogy Minszket rábírják a nemzetközi kötelezettségvállalások betartására. Belarusznak „teljes körű felelősséget kell vállalnia azon személyekért, akiknek megérkezését a saját területére maga szervezte”, megengedhetetlen, hogy az odaérkezett embereket jogellenesen az EU külső határára irányítsák, majd megakadályozzák őket abban, hogy származási országaikba visszatérjenek – olvasható a dokumentumban.

A kormányfők az EU biztonságát veszélyeztetőnek, valamint az emberi jogokat sértőnek nevezik, ha a menekülteket és a bevándorlókat „fegyverként használják”, az ilyen magatartást „az egész demokratikus közösségnek kell a legélesebben elítélnie”. A nyilatkozat aláírói leszögezik: készen állnak a szükséges segítségnyújtásra a nemzetközi menekültügyi joggal összhangban érkezőknek, egyúttal minden nélkülözhetetlen lépést megtesznek „a belarusz állam által szervezett minden további illegális bevándorlás” megakadályozására.

Vasárnap este a varsói külügyi tárca közölte: Lengyelország diplomáciai jegyzékben felajánlotta Belarusznak humanitárius konvoj megszervezését a belarusz–lengyel határon rekedt közel-keleti bevándorlók megsegítésére. A közös határszakasz belarusz oldalán, Usnarz Górny lengyel község közelében napok óta egy migránscsoport táborozik, korábban a sajtó 32 főről, hétfőn 24 főről, többségben férfiakról számolt be. A csoportot a lengyel határőrség nem engedi át a zöldhatáron, visszafordulását másfelől a felfegyverzett belarusz tisztviselők akadályozzák meg.

Az egész lengyel–belarusz határszakaszon vasárnap 84 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Augusztus eleje óta több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni rajta. A lengyel határőrség mintegy 130 esetben megakadályozta a határátlépést, több mint 780 személyt pedig feltartóztattak, és őrzött központokba szállították őket. A legnagyobb migrációs nyomásnak az utóbbi időben Litvánia volt kitéve Belarusz részéről.

Borítókép: A lengyel–belarusz határon járőröznek lengyel katonák
Fotó: MTI/PAP/Artur Reszko
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.