Hullanak az emberek a repülőről + videó

Halálos áldozatokat is követelt az amerikaiak evakuálása az afgán főváros légikikötőjében.

Mártonffy Attila
2021. 08. 16. 14:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes jelentések szerint öt, mások szerint három halálos áldozatot követelt hétfőn a kabuli nemzetközi repülőtéren kialakult káoszban a távozni akaró külföldiek, köztük számos diplomata pánikszerű menekülése, miután a tálib erők elfoglalták a fővárost és bejelentették a háború végét. 

Szemtanúk szerint az Egyesült Államok diplomatáinak és más külföldi állampolgárok evakuálását felügyelő amerikai katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, hogy megfékezzék a követségi alkalmazottakra és más amerikai állampolgárokra várakozó katonai gépek felé hömpölygő tömeget.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk eltérő számú holttestről számoltak be a lövöldözést követően. Az emberek vasárnap este kezdték elárasztani a repülőteret. Helyiek százai kóvályogtak a sötétben a kifutópályákon, maguk után húzva bőröndjeiket, miközben megpróbáltak feljutni az utolsó kereskedelmi járatokra, mielőtt az amerikai katonai erők átvették volna a légi irányítást. Emberek tömegei próbáltak meg felmászni a beszállófolyosókra, illetve egymást tiporva kedvező pozícióba jutni. 

Ellenőrizetlen hitelességű jelentések és videófelvételek szerint egy-két bepánikolt menekülő afgán az amerikai repülők külső részein próbált megbújni, de ők felszállás után nem sokkal visszazuhantak a földre és szörnyethaltak.

Miután az amerikaiak már hetekkel ezelőtt feladták a Kabultól 60 kilométerre fekvő bagrami katonai támaszpontjukat, a főváros reptere maradt az egyetlen távozási lehetőség az országból. 

 

Az amerikaiaknak nincs joguk kisajátítani a repülőteret, saját embereik elszállítására a támaszpontot kellett volna használniuk

– dohogott az egyik hoppon maradt próbálkozó.

 

Afganisztán légtere is a káosz jeleit kezdi mutatni. Miután eldördültek a lövések, leállították a kereskedelmi gépek indítását, s a helyi polgári repülési hatóság azt tanácsolta, hogy a járatok kerüljék el az ellenőrizhetetlen térséget. Ezt több nagy külföldi légitársaság meg is fogadta. Megelőzően vasárnap a Pentagon további ezer katonát rendelt Kabulba, s ezzel immár hatezerre nő az amerikai állampolgárok és afgán segítőik biztonságáért felelő, illetve kimenekítésüket végző katonai kontingens száma. A kiürítés tervezett időtartama 48 óra. Az RT.com orosz hírportál szerint

a kabuli amerikai nagykövetség munkatársait menekítő helikopterek látványa többeket a saigoni diplomáciai képviselet 1975-ös kaotikus kiürítésére emlékeztetett.

A dosszié további cikkei: 

Borítókép: A kabuli reptér. Forrás: Twitter/Ayyash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.