Erényügyi hivatal lett az afganisztáni nőügyi minisztériumból

A tálibok ugyanezen a néven működtettek erényügyi hivatalt 1996 és 2001 között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 18. 13:44
Kabul, 2021. szeptember 4. Utcai árusnál néz fejfedőket egy férfi Kabulban 2021. szeptember 4-én. Afganisztánban augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók, akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció. Az utolsó amerikai katonák augusztus 31-én távoztak az országból. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erényügyi hivatal lép a nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyébe a tálibok uralta Afganisztánban. Erre enged következtetni, hogy helyszíni jelentések szerint pénteken Kabulban az eddigi nőügyi minisztérium épületén kicserélték a táblát, és az új tábla szerint a hivatal a jövőben „az erény előmozdításáért és az erkölcstelenségek megakadályozásáért” felel.

A tálibok ugyanezen a néven működtettek erényügyi hivatalt, amikor az 1990-es évek második felében Afganisztánt irányították.

A Twitteren megjelent képek tanúsága szerint a korábbi minisztérium női dolgozói az épület előtt tiltakoztak az elbocsátásuk miatt. A tálibok utasították a nőket, hogy „a saját biztonságuk érdekében” egyelőre ne járjanak munkába, hanem maradjanak otthon, amíg a nemek teljes elkülönítését megvalósítják a munkahelyeken. Az első tálib uralom idején, 1996 és 2001 között a nők csak férfi rokon kíséretében hagyhatták el az otthonukat. Aki megszegte ezt a szabályt, azt korbácsütésekre ítélték. Az erényügyi hivatal felügyelte például azt, hogy mindenki teljesítse a napi ötszöri imádkozás kötelezettségét, valamint ellenőrizte az előírtnak megfelelő szakállhosszúságot is. Mindeközben a tálibok bejelentették, szombaton kinyitnak a korábban bezárt középiskolák. A közlemény szerint azonban egyelőre csak a fiú diákokat és a férfi oktatókat várják vissza, arról, hogy a lányok mikor térhetnek vissza az oktatási intézményekbe, nem adtak hírt.

Minden férfi tanárnak és fiú diáknak meg kell jelennie iskolájában

- áll a közleményben. A középiskolákba többnyire 13 és 18 év közötti tanulók járnak.

A Khaama helyi hírügynökség értesülései szerint az állami egyetemeket egyelőre még nem nyitották újra, a magánkézben lévő felsőoktatási intézményeket viszont igen, ott a lányok már külön tantermekben tanulnak. A tálib vezetés nemrégiben közölte, nem fognak olyan szigorú rendszert kialakítani, mint elődjeik, továbbá megígérték, a lányok oktatását is lehetővé teszik, azonban kizárólag külön tantermekben. Több intézmény azonban aggódik amiatt, hogy mivel nincs elegendő tantermük és női oktatójuk, a lányokat ilyen módon kirekesztik az iskolákból. 

Borítókép: Utcai árusnál néz fejfedőket egy férfi Kabulban 2021. szeptember 4-én. Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.