Arról vitatkoznak a tálibok, ki arassa le a babérokat a győzelemért

Az ideiglenes vezetés összetételében sincs egyetértés, és Baradar molla holléte sem ismert.

Mártonffy Attila
2021. 09. 15. 17:27
null
QATAR-AFGHANISTAN-POLITICS-DIPLOMACY Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves szócsatát vívott egymással a tálibok két prominens vezetője a kabuli elnöki palotában az új, átmeneti afgán kormány összeállításával kapcsolatban. A BBC brit hírportál pastu nyelvű csatornájának nyilatkozó tálib tisztviselők elmondták,

Abdul Gáni Baradar molla, a szervezet társalapítója, jelenlegi első miniszterelnök-helyettes és Halil ur-Rahman Hakkáni menekültügyi miniszter, a befolyásos militáns Hakkáni-hálózat egyik meghatározó tagja között robbant ki a veszekedés, miközben követőik is hajbakaptak egymással. 

Baradarnak állítólag nem tetszik a kabinet szerkezete. A vezetők közti ellentétről azután kapott szárnyra a hír, hogy Baradar napokkal ezelőtt eltűnt a nyilvánosság elől, bár mindezt hivatalosan cáfolták Kabulban. Ugyanakkor egy eseményekre rálátó, Katarban működő tálib vezető megerősítette, a múlt héten történt az összekülönbözés arról, hogy ki arassa le a babérokat a tálibok győzelméért. Baradar úgy véli, hogy a hangsúlyt az ő és a hozzá hasonló emberek diplomáciai erőfeszítéseire kell helyezni, a tálib felső vezetés jó részét tömörítő Hakkáni-csoport viszont erősködik, hogy a sikert fegyverekkel harcolták ki.

Egyébként Baradar volt az első tálib vezető, aki közvetlenül tárgyalt amerikai elnökkel, amikor 2020-ban telefonon beszélt Donald Trumppal. Ezt megelőzően ő írta alá a tálibok nevében Dohában az amerikai csapatok kivonásáról szóló megállapodást.

A befolyásos Hakkáni-hálózat viszont számos véres támadáshoz köthető, amelyeket az Egyesült Államok által terroristának minősített militáns csoport tagjai afgán fegyveres erők és nyugati szövetségeseik ellen követtek el. Vezetője az átmeneti kormányban a belügyminiszteri posztot betöltő Sziradzsuddin Hakkáni

A Baradar eltűnése után a közösségi médiában indult spekulációk szerint viszont a politikus talán már nincs is életben. 

A BBC-nek nyilatkozó tálib források szerint Baradar a vita után elhagyta Kabult, és Kandahárba utazott. Ezt látszik megerősíteni egy miniszterelnök-helyettesnek tulajdonított, de nem igazolt hangfelvétel is: „Akárhol is legyek jelenleg, jól vagyok.” A helyzetet egymásnak ellentmondó nyilatkozatok teszik még homályosabbá. Baradar szóvivője szerint főnöke Kandahárba ment, hogy találkozzon a legfelsőbb tálib vezetővel, ám később a BBC Pashto azt jelentette, hogy a politikus fáradt és pihenni akar. Számos szakértő azonban megkérdőjelezi a tálibok szavahihetőségét. Például 2015-ben a csoportnak két évig sikerült eltitkolnia az alapító vezér, Omár molla halálát, s ezalatt a nevében adtak ki nyilatkozatokat.  Spekulációk lengik körül a tálibok legfőbb parancsnokának kilétét is: a csoport politikai, katonai és vallási ügyeit intéző Hibatulla Ahundzada ugyanis még egyszer sem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Borítókép: a katari külügyminiszterrel találkozik Abdul Gáni Baradar molla. Fotó: AFP/Katari Külügyminisztérium

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.