időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Sebastian Kurz: „Nem fogadunk be afgán menekülteket!”

Magyar Nemzet
2021.09.15. 09:33 2021.09.15. 14:54
Sebastian Kurz: „Nem fogadunk be afgán menekülteket!”

Ausztria nem hajlandó részt venni az afgán menekültek letelepítésében, akiket a tálib hatalomátvétel után evakuáltak Afganisztán fővárosából, Kabulból. Sebastian Kurz osztrák kancellár a La Stampa olasz napilapnak adott interjújában elmondta: hazájában él a világ negyedik legnagyobb afgán közössége, miután az elmúlt években több mint 44 ezer afgán érkezett az országba. A politikus azonban hangsúlyozta, Bécs továbbra is segítené a bajba jutott afgánokat, a kormány már húszmillió eurót különített el, hogy a menekültek letelepítésében támogassa az Afganisztánnal szomszédos országokat.

– Amíg én hatalmon vagyok, nem fogadunk be hazánkba menekülő afgánokat

– szögezte le Kurz.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint 123 ezer civilt menekítettek ki Afganisztánból azt követően, hogy augusztus közepén a tálibok átvették a hatalmat az ország felett. A menekültek többségét az Egyesült Államokban fogják letelepíteni, azonban az Európai Unió beleegyezett, hogy harmincezer embert befogadnak a tagállamok. Németország és Franciaország közölte: elfogadják a döntést és várják a menekülteket, Ausztria azonban elutasította a brüsszeli javaslatot. A bécsi kormány úgy véli, tekintettel az országban élő afgánok magas létszámára, reális döntést hozott.

– A probléma az, hogy az afgánokat nagyon nehéz integrálni, a folyamat nagy erőfeszítéseket igényel, amelyeket Ausztria egyszerűen nem engedhet meg magának jelenleg. Többnyire alacsony iskolai végzettségűek és teljesen más értékrendet képviselnek az ország többi lakosához képest

– indokolta Bécs döntését a kancellár. Hozzátette: az ausztriai afgán fiatalok több mint fele támogatja a vallási szélsőségességet.

Regisztrációjukra várnak bevándorlók egy átmeneti táborban, a német határ mentén fekvő Schärding am Innben 2016. január 12-én, miután a német hatóságok visszaküldték őket Ausztriába. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Kurz továbbá leszögezte, a 2015-ös migránsválság idején alkalmazott uniós intézkedések nem fognak megoldást jelenteni sem az Európai Uniónak, sem Kabulnakra. „Most már minden európai kormány számára világos, hogy fel kell lépni az illegális bevándorlás ellen, és biztosítani kell Európa külső határait” – mondta a kancellár, aki már augusztus végén is hangot adott véleményének. Közel egy hónappal ezelőtt Kurz azt is hangsúlyozta, Ausztria semleges ország, nem tagja a NATO-nak sem, Afganisztánba pedig csak nagyon kevés katonát küldtek.

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár. Fotó: Reuters/Leonhard Foeger