Washington beismerte: civileket öltek meg Afganisztánban

Az evakuálás vége előtt néhány nappal hét gyermek is áldozatul esett az amerikai erők akciójának.

2021. 09. 18. 10:18
null
Kabul, 2021. augusztus 26. Amerikai katonák a kerítésen belül, kívül bebocsátásra váró emberek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtti ellenőrző pontnál 2021. augusztus 26-án. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. A brit kormány szerint küszöbönáll egy terrortámadás a repülőtérnél. MTI/AP/Wali Sabawoon Fotó: Wali Sabawoon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte az Egyesült Államok, hogy az afganisztáni kivonulás előtti napokban, az Iszlám Állam Horászán Tartomány (ISIS-K) nevű terrorszervezet fenyegetése miatt elrendelt dróntámadásban tíz civil, köztük hét gyermek életét vesztette. A legkisebb gyermek, Szumaja mindössze kétéves volt. Ez volt az Egyesült Államok hadseregének egyik utolsó akciója Afganisztánban, mielőtt befejezték húszéves missziójukat.

– A Pentagon vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a katonai csapás tragikus hiba volt

– jelentette ki az amerikai védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője, aki egyúttal mély részvétét fejezte ki az elhunytak családja és barátai felé. A tábornok szerint a Pentagon jóvátételt fontolgat a megölt civilekért.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szintén részvétet nyilvánított az áldozatokért. „Igyekszünk tanulni ebből a szörnyű hibából” – tette hozzá. A BBC brit hírportál értesülései szerint az amerikai hírszerzés nyolc órán át követett nyomon egy személygépkocsit, amelyet végül felrobbantottak. McKenzie elmondta, úgy vélték, a jármű az ISIS-K fegyvereseihez tartozik, ugyanis a terrorszervezet egyik telephelyén látták korábban. Az akkor készített drónfelvételekből azt állapították meg, férfiak pakolnak be robbanóanyagnak tűnő tárgyakat az autó csomagtartójába, ezekről azonban kiderült, csupán víztartályok voltak. A vizsgálat eredménye szerint sem a jármű, sem az afgán áldozatok nem álltak semmilyen kapcsolatban az Iszlám Állam helyi csoportjával, még az autó vezetője, Zemari Ahmadi sem. A férfi a Nutrition and Education International nevű segélyszervezet munkatársa volt. A BBC-nek az áldozatok családtagjai elmondták, korábban vízumkérelmet nyújtottak be az Egyesült Államoknak és már csak arra vártak, jelezzék nekik telefonon, hogy menjenek a repülőtérre. A Reuters hírügynökség Zabibullah Mudzsahid szóvivőre hivatkozva azt írta, a tálibok is nyomozást indítottak az ügyben.

– A támadásról valóban azt gondoltuk, megakadályozza kitelepített csapataink közvetlen fenyegetését a repülőtér körül

– magyarázta McKenzie.

„Ez hiba volt, és őszintén elnézést kérek. Mint a harcoló erők parancsnoka, teljes mértékben vállalom a felelősséget a tragikus kimenetelű támadás miatt” – fogalmazott a tábornok. A katonai vezető arról is beszélt, hogy a dróntámadást azért indították el, mert meggyőződésük volt, ezzel megakadályozhatnak egy esetleges támadást, amely az amerikai katonai erők és a repülőtéren várakozó civilek ellen irányult volna. A támadást azt követően rendelte el a Pentagon, hogy néhány nappal korábban az ISIS-K terroristái öngyilkos merényletet hajtottak végre a kabuli repülőtér közelében, ahol akkor afgánok tömegei várták, hogy felszálhassanak a külföldi repülőgépekre. A támadásban 13 amerikai katona és több afgán vesztette életét.

Borítókép: Amerikai katonák a kerítésen belül, kívül bebocsátásra váró emberek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtti ellenőrző pontnál 2021. augusztus 26-án. Fotó: MTI/AP/Wali Sabawoon

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.