Illegális helyett legális migrációt sürgetnek Afganisztánból

Az Európai Bizottság szerint egyelőre nem sokan igyekeznek Európa felé, de a helyzet gyorsan változhat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 22. 12:10
null
Navoj, 2021. augusztus 20. Kabulbl kimenektett emberek vrjk, hogy felszlljanak a Varsba indul jratra a navoji nemzetkzi repltren az zbegisztni Navojban 2021. augusztus 20-n. Lengyelorszg hrom katonai replt s szzfs katonai kontingenst kldtt az afganisztni kimenekts tmogatsra. A katonai gpek zbegisztnba s Georgiba vittk a kimenektetteket, onnan a LOT lengyel llami lgitrsasg civil replgpeivel rkeztek Varsba. MTI/EPA/PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazájukban és a környező országokban kell segíteni az afgán menekülteknek

– mondta az Európai Bizottság uniós belügyekért felelős tagja egy vasárnapi német interjúban. Ylva Johansson a Welt am Sonntag című lap hírportálján az afganisztáni tálib fordulat lehetséges menekültügyi következményeiről közölt interjúban kiemelte, hogy az otthonukból elüldözött afgánok közül nagyon sokan az országon belül keresnek menedéket. Tavaly év végén csaknem hárommillió belső menekült élt a 37 milliós Afganisztánban, és ez a szám az idén több mint félmillióval emelkedett. A belső menekültek nyolcvan százalékát gyerekek és nők teszik ki – mondta.

Arra a kérdésre, hogy indulhat-e újabb migrációs hullám Európába a tálib hatalomátvétel miatt, elmondta, hogy egyelőre nem túl sokan igyekeznek a kontinens felé, de a helyzet gyorsan változhat, ezért az EU-nak fel kell készülnie különböző forgatókönyvekre. Aláhúzta, hogy nem szabad elkövetnünk ugyanazokat a hibákat, mint 2015-ben, vagyis nem szabad tétlenkedni egészen addig, amíg az emberek elérik az EU külső határát. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a huszonheteknek más államokkal és nemzetközi szervezetekkel együtt Afganisztánban és a régió szomszédos országaiban kell segíteniük az afgánoknak.

Arra a kérdésre, hogy ez elég lesz-e, Ylva Johansson azt mondta, hogy fontos a nemzetközi védelem is. Ezt a védelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) áttelepítési programja részeként, legálisan, biztonságosan és rendezett módon kell biztosítani. Meg kell akadályozni, hogy az otthonuk elhagyására kényszerülő afgánok nekivágjanak az EU felé vezető veszélyes útnak, és kihasználják őket az embercsempészek.

Ezért felszólítom az összes uniós országot, hogy növeljék a menekültek letelepítésére vonatkozó kvótáikat az UNHCR programján belül

– mondta a brüsszeli bizottság tagja. Rámutatott, hogy míg az illegálisan érkezők túlnyomó többsége férfi, az UNHCR áttelepítési programja a leginkább védelemre szoruló embereket, köztük a nőket és a leánygyermekeket szolgálja. Hozzátette, hogy a bizottság kész további finanszírozást biztosítani az ilyen programokra. Az erről szóló megbeszélések a következő napokban folytatódnak politikai szinten és a szakértői testületekben.

Borítókép: Kabulból kimenekített emberek várják, hogy felszálljanak a Varsóba induló járatra a navoji nemzetközi repülőtéren az üzbegisztáni Navojban augusztus 20-án.
Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.