időjárás 13°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Ferenc pápa az előítéletek elhagyásának fontosságáról beszélt Kassán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.14. 19:37
Ferenc pápa az előítéletek elhagyásának fontosságáról beszélt Kassán

– A méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, s azoktól el kell jutni a párbeszédig

– jelentette ki Ferenc pápa kedden Kassán, ahol szlovákiai látogatása harmadik napján a többségében romák lakta Lunik IX. lakótelepre látogatott.

A katolikus egyházfő mintegy fél órát töltött a több mint négyezer fős roma közösségnek otthont adó lakótelepen, amelyet a látogatást megelőzően kitakarítottak, kidíszítettek és megjavították az odavezető utat is. A pápa programjának nagy része a szalézi rend közösségi központja előtt zajlott, ahol a szervezők szerint mintegy kétezren gyűltek össze.

Drága testvéreim, túl gyakran voltunk tanúi előítéleteknek, kegyelmet nem ismerő bíróságoknak, hátrányos megkülönböztetéseknek, gyalázó szavaknak és gesztusoknak. Emiatt mindannyian szegényebbek lettünk, szegényebbek emberségünkben. A méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, el kell jutni a párbeszédig, a bezárkózástól a befogadásig

– idézte Ferenc pápa szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A katolikus egyházfő hozzáfűzte: ahol jelen van a gondoskodás és a türelem, ott idővel megjelennek ennek gyümölcsei is.

A pápa a lakótelepről távozva a kassai Lokomotív stadionban folytatta programját, ahol helyi fiatalokkal találkozott, és beszédet is mondott. Ferenc pápa szlovákiai látogatása szerda délután ér véget. A katolikus egyházfő látogatása utolsó napjának nagy részét a Sastín búcsújáró helyen tölti, ahol délelőtt több püspökkel együtt imatalálkozón vesz részt, majd ugyanott szabadtéri misét tart. Ez utóbbi a pápalátogatás legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye, hivatalos közlések szerint mintegy ötvenezren regisztráltak rá.

Borítókép: A katolikus egyházfő négynapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában. Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média