Ferenc pápa az előítéletek elhagyásának fontosságáról beszélt Kassán

Az egyházfő szlovákiai látogatása harmadik napján egy többségében romák lakta lakótelepre látogatott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 14. 19:37
FERENC ppa
Eperjes, 2021. szeptember 14. Ferenc ppa biznci liturgit vezet a vrosi sportcsarnok eltti tren Eperjesen 2021. szeptember 14-n. A katolikus egyhzf ngynapos ltogatson tartzkodik Szlovkiban. MTI/EPA/Vatikni Mdia Fotó: Vatikáni Média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, s azoktól el kell jutni a párbeszédig

– jelentette ki Ferenc pápa kedden Kassán, ahol szlovákiai látogatása harmadik napján a többségében romák lakta Lunik IX. lakótelepre látogatott.

A katolikus egyházfő mintegy fél órát töltött a több mint négyezer fős roma közösségnek otthont adó lakótelepen, amelyet a látogatást megelőzően kitakarítottak, kidíszítettek és megjavították az odavezető utat is. A pápa programjának nagy része a szalézi rend közösségi központja előtt zajlott, ahol a szervezők szerint mintegy kétezren gyűltek össze.

Drága testvéreim, túl gyakran voltunk tanúi előítéleteknek, kegyelmet nem ismerő bíróságoknak, hátrányos megkülönböztetéseknek, gyalázó szavaknak és gesztusoknak. Emiatt mindannyian szegényebbek lettünk, szegényebbek emberségünkben. A méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, el kell jutni a párbeszédig, a bezárkózástól a befogadásig

– idézte Ferenc pápa szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A katolikus egyházfő hozzáfűzte: ahol jelen van a gondoskodás és a türelem, ott idővel megjelennek ennek gyümölcsei is.

A pápa a lakótelepről távozva a kassai Lokomotív stadionban folytatta programját, ahol helyi fiatalokkal találkozott, és beszédet is mondott. Ferenc pápa szlovákiai látogatása szerda délután ér véget. A katolikus egyházfő látogatása utolsó napjának nagy részét a Sastín búcsújáró helyen tölti, ahol délelőtt több püspökkel együtt imatalálkozón vesz részt, majd ugyanott szabadtéri misét tart. Ez utóbbi a pápalátogatás legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye, hivatalos közlések szerint mintegy ötvenezren regisztráltak rá.

Borítókép: A katolikus egyházfő négynapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában. Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.