Ismét Gebrejeszuszt jelölnék a WHO élére

Ez az első alkalom, hogy az ENSZ egészségügyi ügynökségének vezetői posztjára nem a hazája ajánl egy aspiránst.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 25. 10:27
TEDROSZ, Adhanom Gebrejeszusz
Genf, 2020. március 9. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járványról a szervezet genfi székházában 2020. március 9-én. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi Fotó: Salvatore Di Nolfi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország és Franciaország pénteken közölte, hogy más európai uniós országok mellett az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt jelölik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatói tisztségére.

A főigazgató az elmúlt 19 hónapban a szervezetnek a koronavírus-járványra adott válasza nyomán került reflektorfénybe – ez a korszakos válság minden mást háttérbe szorított a 2017-ben kezdődött hivatali ideje alatt. A WHO következő főigazgatójának megválasztására, amely ötéves megbízatással jár, az ügynökség következő, májusi éves közgyűlésén kerül sor.

Gebrejeszusz összeütközésbe került a Nobel-békedíjas Abij Ahmed Ali etiópiai miniszterelnök kormányával, mert nyíltan beszélt a szülőföldjén, Tigré régióban történt gyilkosságokról és más emberi jogi visszaélésekről. A főigazgató korábban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezető tisztségviselőjeként dolgozott, amely egykor az Etiópiát irányító koalíció meghatározó tagja volt, de amelyet a nemzeti kormány ma már terrorcsoportként tart számon. Gebrejeszusz az előző etióp kormányban egészségügyi és külügyminiszter is volt.

Franciaország és Németország genfi ENSZ-intézményeknél működő diplomáciai képviseletei Twitter-oldalukon jelentették be, hogy

támogatják Gebrejeszuszt, miután csütörtökön lejárt a határidő a főigazgatói posztra jelölésre.

A WHO honlapján közölte, hogy novemberig nem tervezi a jelöltek teljes listájának bejelentését, de egyes diplomáciai tisztviselők azt rebesgették, nem biztos, hogy lesz konkurenciája a jelenlegi főigazgatónak. Egy genfi diplomáciai tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, elmondta, hogy tizenöt másik európai uniós tag csatlakozott Gebrejeszusz jelöléséhez.

Macharia Kamau, az Etiópiával szomszédos Kenya külügyminisztériumi főtitkára a Twitteren azt közölte, hogy országa támogatja Tedrosz Gebrejeszuszt, az első afrikait a WHO élén.

Kenya támogatja a kulcsfontosságú globális egészségügyi világszervezet példamutató afrikai vezetőjének újraválasztását, és ennek megvalósításáért fog dolgozni.

A Gebrejeszusz vezette WHO-t tavaly éles kritika érte az amerikai Trump-kormányzat részéről. Azt vetették a szemére, hogy a Covid–19-re való reagálás során súlyos hibákat követett el, és túlságosan dicsérte Kínát a járvány korai szakaszában.

Borítókép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járványról a szervezet genfi székházában 2020. március 9-én
Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.