Lapozó: A Baleár-szigetek három iskolájában is bevezetik tantárgyként az iszlám vallást

Magyarázkodásra kényszerítette Marine Le Pent a baloldali francia sajtó; A férfiaknál könnyebben kaphatnak majd állást a nők a spanyol állami egyetemeken. Egy francia közgazdász szerint a muszlim fejkendő viselete rossz hatással van a lányok tanulmányi eredményére; A Baleár-szigetek három iskolájában is bevezetik tantárgyként az iszlám vallást.

Magyar Nemzet (MWH)
2021. 09. 01. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarázkodásra kényszerítette Marine Le Pent a baloldali francia sajtó

 

Nyolc hónappal a francia köztársasági elnökválasztás előtt a baloldali média támadásának kereszttüzébe került Marine Le Pen a Le Point, francia közéleti-politikai magazin hasábjain megjelent fotója miatt. A fényképen Le Pen egy magánkönyvtár előtt felállított profi dobfelszerelésnél ül. A fényképbe belenagyító olvasók azonban felfedezték, hogy a politikusnő mögött egy Adolf Hitler fotójával ellátott és a Harmadik Birodalom címet viselő könyv található a polcon, mellette pedig Joseph Goebbels naplója.

 

A Franciaországban szisztematikusan szélsőjobboldalinak nevezett politikusnő magyarázkodásra kényszerült. Le Pen kampánystábja közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatták a franciákat, hogy a fotó Le Pen egyik ügyvéd ismerősének Trinité-sur-Mer településen található házában készült, a könyvtár és annak történelmi kötetei is a ház tulajdonosáé. Az érintett francia ügyvéd egy nagyobb látószögű fotót is közzé tett, amelyen jól látható, hogy a történelmi könyvtárban Churchill-ről és De Gaulle-ról szóló kötetek is találhatók.

 

Források: fr.sputniknews.com/france, twitter.com/LePoint, lepoint.fr

 

A férfiaknál könnyebben kaphatnak majd állást a nők a spanyol egyetemeken

 

Az új egyetemi törvény tervezete szerint a megüresedő felsőoktatási pozíciók betöltésekor a nők elsőbbségi jogot élveznek majd a férfiakkal szemben, tehát javukra egy úgynevezett “pozitív diszkriminációs rendszert” vezetnek be. Az úgynevezett Castell-törvény kimondja: ugyan egyenlő feltételek mellett kell a nőket és a férfiakat pályáztatni egy álláshelyre, de ha végül két különböző nemű jelölt közül dönt az egyetem vezetése, akkor a spanyol felsőoktatásban önmagát alacsonyabb létszámban képviselő női jelentkezőt kell szerződtetni. Ezzel akarják biztosítani a jövőben a férfiak és nők egyenlő arányát az állami felsőoktatási rendszerben. Az egyetemi rektorok nem értenek egyet a tervezett intézkedéssel. Szerintük nem lehet ilyen feltételek mellett kiválasztani egy munkaerőt egy oktatási pozícióra, ugyanis az egyik jelölt mindig jobb, mint a másik és nem a neme, hanem a teljesítménye és felkészültsége alapján kell kiválasztani őt az adott posztra. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a diplomások több mint fele nő, viszont alig egy tucat női rektor vezeti az ország ötven állami egyetemét. Az új törvény az arányok kiegyenlítése mellett foglalkozik az LMBTQ-oktatók egyenlőségének kérdésével is, valamint megváltoztatja a rektorválasztás menetét is.

Forrás: elmundo.es/espana

 

Tóth Brigitta

 

Egy francia közgazdász szerint a muszlim fejkendő viselete rossz hatással van a lányok tanulmányi eredményére

 

Eric Maurin, francia közgazdász a most megjelent könyvében (A republikánus oktatás három tanulsága / Trois leçons sur l’école républicaine) ismerteti annak az átfogó elemzésének az eredményét, amelyben Maurin azt vizsgálta, hogy a muzulmán fejkendő viselésének betiltása a francia oktatási intézményekben milyen hatással volt a muszlim diáklányok tanulmányi eredményeire.

Franciaországban 2004 óta tilos a muzulmán fejkendő viselése az iskolákban. Maurin a születési évszámuk szerint elemezte a Franciaországban érettségiző lányok eredményeit. Az analízis során kiderült, hogy azok között a muzulmán diáklányok között, akik 1970 előtt születtek – azaz még nem voltak kötelesek fejkendő nélkül iskolába járni – csak minden második diáklány tett sikeres érettségit, ellentétben a nem muzulmán diáklányok 62 százalékával. Az 1990 után született muzulmán diáklányoknak azonban – akik nem viselhettek fejkendőt az iskolában – már 68 százaléka érettségizett le. A közgazdász szerint a jelentős növekedés annak köszönhető, hogy az iskolás lányok az államilag tiltott fejkendőviselés időszakában sokkal jobb, a tanulásra alkalmasabb lelkiállapotban élhettek és járhattak/járhatnak iskolába, mint elődeik, akiknek viszont folyamatos harcot kellett vívniuk a tradíciókat és a vallási szimbólumok viselését megkövetelő szüleikkel. 

 

Forrás: valeursactuelles.com

 

A Baleár-szigetek három iskolájában is bevezetik az iszlám vallást tantárgyként

 

Az idei tanévtől három mallorcai iskola kezdi meg az oktatást mintegy 150 tanulónak, akiknek családja kérte ezt a lehetőséget. Összesen 900 kérelem érkezett a regionális vezetőkhöz, de egyelőre nem tudják mindenkinek biztosítani a lehetőséget. Az iszlámot katalán nyelven tanítja majd két oktató, akik ugyanolyan képesítéssel rendelkeznek, mint a katolikus hittanárok. A szakembereket a Baleár-szigetek Iszlám Bizottsága választja ki, mely az iszlám vallási közösség érdekeit képviseli a szigeteken. Ez az első olyan kísérleti jellegű oktatási program, amit a régió baloldali kormánya útjára indít a bizottsággal 2019-ben aláírt megállapodással összhangban. Először csak olyan régiós iskolákban kezdik meg a programot, ahol kiemelkedően magas az arab népesség száma, jövőre viszont bővítik a kört. A céljuk, hogy a bevándorló gyerekek és szüleik ne érezzenek megkülönböztetést a vallásuk révén sem. A spanyolországi törvények értelmében a vallási szabadságot mindenkinek biztosítani kell és az oktatási központok olyan terek, ahol a különböző vallású, származású vagy politikai indíttatású emberek gyermekei teljes harmóniában élhetnek együtt. A baleár kormány a döntés miatt többször került összetűzésbe a katolikus iskolákkal, mert szerintük az elnök háttérbe szorítja a katolikus hit oktatását.

 

Forrás: elmundo.es/baleares

 

Tóth Brigitta

 

(A borítóképen a Baleár-szigeteki felsőoktatási intézmény kívülről. Forrás: wikipedia.org)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.