Marine Le Pen a népet kérdezné a migrációról

A jobboldali politikus drasztikusan visszaszorítaná a bevándorlást, és a francia nemzetet helyezné előtérbe.

2021. 09. 28. 18:32
LE PEN, Marine
Frjus, 2021. szeptember 13. Marine Le Pen, a Nemzeti Tmrls elnkjelltje megrkezik prtja kongresszusra a dl-franciaorszgi Frjusban 2021. szeptember 12-n. Az elnkvlaszts msodik forduljt 2022. prilis 24-n rendezik. Le Pen a rendezvnyen tmenetileg tadta a prtvezeti tisztsget alelnknek, Jordan Bardellnak. MTI/AP/Daniel Cole Fotó: Daniel Cole
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlás drasztikus korlátozásáról írna ki népszavazást Marine Le Pen, francia jobboldali politikus, amennyiben a 2022-es köztársasági elnökválasztáson őt szavaznák meg államfőnek. 

– A referendum előterjesztene egy törvénytervezetet, amely a bevándorlás jelentős mértékű visszaszorítására irányulna

– jelentette ki a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje a France2 francia közszolgálati televíziónak adott hétfő esti interjújában. Hozzátette: ha a népszavazáson keresztül megszerezné a többség felhatalmazását, életbe léptetné a törvényt, amely szigorú feltételeket szabna nemcsak az országba való belépéshez, hanem a francia állampolgárság elnyeréséhez is. Továbbá a francia állampolgároknak biztosítanának elsődlegesen jogokat a szociális lakhatás, a foglalkoztatás és a társadalombiztosítás terén. A 2018-as cenzus idején összesen 6,5 millió bevándorló élt Franciaországban, ami a 67 milliós lakosság 9,7 százalékának felel meg.  A bevándorlóközösség körében egyre többen vannak az észak-afrikaiak, 13 százalékuk Algériából,  11,9 százalékuk pedig Marokkóból érkezett Franciaországba.

Le Pen hangsúlyozta azt is, hogy véleménye szerint az előző elnökválasztáshoz hasonlóan ismét neki és Emmanuel Macron francia államfőnek kell majd megmérkőznie a végső körben.

Bár 2017-ben Marine Le Pennek sikerült bejutnia az elnökválasztás második fordulójába, Macron a szavazatok több mint 66 százalékát gyűjtötte össze. Az elmúlt időszak felmérései a jobboldali politikust igazolják, hiszen az eredmények szerint Le Pent egyedül a francia elnök előzi meg. Az Odoxa közvélemény-kutató intézet szeptember végi felmérése szerint a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje 21, míg Emmanuel Macron 26 százalékon áll, így ismét ő lehet a befutó – bár egyelőre még nem közölte, újból indul-e az elnöki pozícióért.

Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: Ludovic Marin

Marine Le Pen esélyeit ironikus módon a szintén bevándorlásellenes Éric Zemmour ronthatja azzal, hogy megosztja a jobboldali szavazótábort. 

A francia publicista – aki egyelőre még nem fedte fel, hogy hivatalosan is jelölteti-e magát az elnökválasztáson – a legutóbbi felmérések alapján 11 százalékos népszerűségnek örvend. Le Pen azonban hétfői interjújában közölte: nem aggodalmaskodik. 

– Meg vagyok győződve róla, hogy a francia választópolgárok minket helyeznek majd Emmanuel Macronnal szembe, mivel mi teljesen más társadalmi modellt védelmezünk. Míg Macron a szabályozás nélküli globalizációt, addig én a francia nemzetet képviselem, ami a legjobb módja annak, hogy megvédjük identitásunkat, biztonságunkat, szabadságunkat és jólétünket 

– fejtette ki a jobboldali politikus.

Borítókép: Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje. Fotó: MTI/AP/Daniel Cole

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.