időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Megszűnik az oltatlan, karanténba kényszerült németek támogatása

Dócza Edith Krisztina
Forrás: Reuters
2021.09.24. 09:16 2021.09.24. 09:59
Megszűnik az oltatlan, karanténba kényszerült németek támogatása

Nem fizet több kártérítést a német kormány azoknak a munkavállalóknak, akik a járványügyi intézkedések értelmében karanténba kényszerülnek, amiért nem oltatták be magukat. Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban ismertette Berlin álláspontját, miszerint tisztességtelen az adófizetőket arra kérni, hogy támogassák az oltatlanokat. Az új rendelkezés legkésőbb október 11-ig minden német tartományban életbe lép. A miniszter tájékoztatása szerint mindenkire vonatkozik majd az intézkedés, beleértve a pozitív tesztet produkáló koronavírus-betegeket és azokat is, akik „magas kockázatúnak” minősített országból térnek vissza Németországba – például Nagy-Britanniából, Törökországból vagy Franciaország egyes részeiről. Az utazóknak hazatérésüket követően öt napra kell karanténba vonulniuk, ez alól csupán az oltottak a kivételek.

– Azok, akik oltással védik saját magukat és másokat, joggal tehetik fel a kérdést, hogy miért kell támogatniuk azokat, akik azért kerültek karanténba, mert magas kockázatú országban nyaraltak

– magyarázta Spahn.

Az új rendeletet egyébként számos kritika érte elsősorban azért, mert sok munkavállaló nem engedheti meg magának, hogy fizetés nélkül otthon maradjon több napig. Szintén problémát jelentenek a szigorú adatvédelmi törvények, amelyek értelmében a munkáltatóknak nincs joguk információkat kérni a munkavállalóktól egészségügyi kérdésekben. A német kormány ez idáig nem tette kötelezővé az oltás felvételét, azonban már számos olyan intézkedést bevezettek az oltottaknak, amelyek segítségével némileg visszatérhetnek a normális életbe. A statisztikai adatok szerint a német felnőttlakosság 74 százaléka kapta meg mindkét adag oltását. Eddig az oltatlanokat is igyekezett segíteni Berlin például azzal, hogy ingyenesen elvégezhető koronavírustesztet ajánlottak fel azoknak, akik éttermek belső, zárt tereiben szerettek volna étkezni. A térítésmentes lehetőség azonban október 11-től megszűnik.

Borítókép: Járművezető orrából vesz vizsgálati mintát egy vöröskeresztes önténtes Drezdában. Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Koronavírus a világban

Meghaladta az ötmilliót a Covid-áldozatok száma a világban

A dosszié összes cikke