időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Német államfő: Németország bevándorló-hátterű ország

MTI
2021.09.28. 21:21 2021.09.28. 21:30
Német államfő: Németország bevándorló-hátterű ország

Németország bevándorló-hátterű ország, és gazdagsága, jóléte nem lett volna elérhető a bevándorlók nélkül – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden az egyik hagyományos ipari övezetben, a Ruhr-vidéken tett látogatásán.

Mindig azt mondom, hogy nem az emberek bevándorló-hátterűek, hanem maga Németország egy bevándorló-hátterű ország

– emelte ki a szövetségi elnök a Mülheim an der Ruhrban működő Friedrich Wilhelm Vasmű 45 százalékban bevándorló-hátterű emberekből álló személyzete előtt mondott köszöntőjében. Felidézte, hogy Németország éppen hatvan éve kötött megállapodást Törökországgal vendégmunkások fogadásáról. A vendégmunkások azért érkeztek, hogy segítsenek a gyorsan növekvő gazdaság építésében. Munkájuk nélkül az országunkban tapasztalható jólét nagy része megmagyarázhatatlan lenne.

Azonban ennél sokkal többet is tettek, sokszínűbbé és nyitottabbá tették országunkat

– mondta Frank-Walter Steinmeier, aki felkereste a bochumi Türkiyenspor német–török labdarúgó egyesületet, és megtekintette az esseni Ruhr-múzeumban Ergun Cagatay fotóművész Idevalósiak vagyunk (Wir sind von hier) című kiállítását, amely a Ruhr-vidéken élő török származású bevándorlókról szól.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, 2019-es adatai szerint a németországi lakosság 36 százaléka, 21,2 millió ember számít bevándorló-hátterűnek. Ez 2,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 20,8 millióhoz képest.

A hivatal meghatározása szerint az a németországi lakos tartozik a bevándorló-hátterű emberek közé, akinek legalább egyik szülője nem vált német állampolgárrá a születésénél fogva.

A bevándorló-hátterű lakosság 52 százaléka, 11,1 millió fő német állampolgár és Németországban született. A bevándorló-hátterű lakosság csaknem kétharmadát, 65 százalékát az Európa határain belülről érkezett emberek és leszármazottaik teszik ki. Származási ország szerint a legnagyobb csoportot a törökországiak teszik ki, arányuk 13 százalék. A második helyen a Lengyelországból származók állnak 11 százalékkal. A harmadik helyen az Oroszországból származó bevándorló-hátterű emberek csoportja következik, hétszázalékos részaránnyal.

Borítókép: Frank-Walter Steinmeier német elnök. Forrás: Jesco Denzel/German Government Press Office/Handout

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.