Heiko Maas: Egyes légitársaságok részt vesznek az embercsempészetben

A német külügyminiszter szerint a vállalatok segítenek Belaruszba szállítani az illegális bevándorlókat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 15. 14:07
MAAS, Heiko
A politikus szerint komolyan kell venni Kelet-Európát Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heiko Maas német külügyminiszter azzal vádolt egyes légitársaságokat, hogy közreműködnek illegális bevándorlók Belaruszba szállításában, ahonnan aztán a menedékkérők az Európai Unió területére próbálnak bejutni.

Maas a Bild című napilapnak csütörtökön adott interjújában hangsúlyozta, hogy naponta kétségbe esett emberek százai érkeznek a minszki repülőtérre.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hamis ígéretekkel kecsegteti őket, hogy aztán veszélyes és illegális útra küldje őket az Európai Unióba

– fogalmazott.

Kijelentette, hogy a migránsokat szállító légitársaságok ezzel Lukasenka segédeivé válnak. 

Ezeknek a vállalatoknak fel kel tenniük a kérdést, hogy egy könyörtelen nemzetközi embercsempész-hálózat részesei kívánnak-e lenni Lukasenka irányítása alatt, és mindez milyen következményeket eredményezhet számukra

– emelte ki Maas.

A német tárcavezető bejelentette, hogy a többi között ez a kérdés is terítékre kerül az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán. A Belarusszal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból, Szíriából, Jemenből és Iránból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a belarusz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért. 

Augusztus óta a német rendőrség adatai szerint több mint 4300 illegális migráns érkezett Németországba ezen az új migrációs útvonalon.

Borítókép: Heiko Maas német külügyminiszter Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.