időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Heiko Maas: Egyes légitársaságok részt vesznek az embercsempészetben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.15. 14:07
Heiko Maas: Egyes légitársaságok részt vesznek az embercsempészetben

Heiko Maas német külügyminiszter azzal vádolt egyes légitársaságokat, hogy közreműködnek illegális bevándorlók Belaruszba szállításában, ahonnan aztán a menedékkérők az Európai Unió területére próbálnak bejutni.

Maas a Bild című napilapnak csütörtökön adott interjújában hangsúlyozta, hogy naponta kétségbe esett emberek százai érkeznek a minszki repülőtérre.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hamis ígéretekkel kecsegteti őket, hogy aztán veszélyes és illegális útra küldje őket az Európai Unióba

– fogalmazott.

Kijelentette, hogy a migránsokat szállító légitársaságok ezzel Lukasenka segédeivé válnak. 

Ezeknek a vállalatoknak fel kel tenniük a kérdést, hogy egy könyörtelen nemzetközi embercsempész-hálózat részesei kívánnak-e lenni Lukasenka irányítása alatt, és mindez milyen következményeket eredményezhet számukra

– emelte ki Maas.

A német tárcavezető bejelentette, hogy a többi között ez a kérdés is terítékre kerül az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán. A Belarusszal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból, Szíriából, Jemenből és Iránból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a belarusz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért. 

Augusztus óta a német rendőrség adatai szerint több mint 4300 illegális migráns érkezett Németországba ezen az új migrációs útvonalon.

Borítókép: Heiko Maas német külügyminiszter Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.