Nem Andrej Babiš győzelme a kérdés

Andrej Babiš és az ANO mozgalom győzelmét vetítik előre a közvélemény-kutatások a ma kezdődő kétnapos cseh parlamenti választásokon, de nagy kérdés, hogy tud-e újra kormányt alakítani, s ha igen, kivel. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a magyar–cseh együttműködésből hasznot tudott húzni a miniszterelnök.

2021. 10. 08. 5:55
BABIS, Andrej
IV. Budapesti Demográfiai Csúcs Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem az a meglepetés, hogy Andrej Babiš cseh miniszterelnök pártjának, az ANO-nak harminc százalék körüli a támogatottsága, hanem az, hogy húsz százalék alá csökkent – mondta lapunknak Mészáros Andor, az ELTE egyetemi adjunktusa azzal kapcsolatban, hogy a ma és holnap sorra kerülő cseh parlamenti választások várható győztese, a jobbközép–liberális kormánypárt tavasszal, a koronavírus-járvány kezelésének negatív megítélése miatt sokat veszített népszerűségéből.

A járvány második és harmadik hulláma sokkal keményebben csapott le a 10,7 millió lakosú Csehországra, mint Európa legtöbb államára.

Az újonnan fertőzöttek napi rekordja megközelítette a 18 ezret, s volt, hogy 237-en vesztették életüket 24 óra leforgása alatt. A nyarat követő negyedik hullám egyelőre meg sem közelíti a korábbi számokat, az elmúlt napok legmagasabb napi fertőzöttségi adata 1100 volt, az elhunytak száma pedig egy számjegyű. Ez elsősorban a beoltottak viszonylag magas arányának (56 százalék) köszönhető, noha a vakcinációs kampány Európa más országaihoz hasonlóan itt is megakadt.

– A védekezést elsősorban a belügyminiszter, Jan Hamáček, a szociáldemokraták vezetője irányította, így leginkább ők szenvedték meg a járványhelyzet miatti elégedetlenséget, nem az ANO

– közölte Mészáros Andor, utalva arra, hogy a prágai kormány kisebbik koalíciós partnere a választások előtt készített legutolsó felmérés szerint be sem jut a parlamentbe. Igaz, a 2017-es választásokon is a szavazatok mindössze 7,3 százalékát szerezték meg.

– A csehek nehezen viselték a járványhelyzet gazdasági hatásait, és a társadalom nagy része elfogadhatatlannak tartotta a karantént és a kötelező maszkhasználatot

– mondta a szakértő.

A 2011-ben a milliárdos üzletember, Andrej Babiš által alapított, elitellenes mozgalomként befutó ANO ezzel szemben már évek óta őrzi 25-30 százalékos támogatottságát, ami Mészáros Andor szerint egyedülálló teljesítmény a rendszerváltás utáni csehországi politikában.

– Babišnak stabil a szavazóbázisa. Hívei jó menedzsernek tartják, gazdasági sikereit méltatják, és hajlandók megbocsátani neki

– nyilatkozta az al-Dzsazíra hírtelevíziónak Martin Buchtík cseh szociológus, utalva a járványkezelésre és arra, hogy a miniszterelnököt az utóbbi napokban sokadszorra korrupciós vádakkal illették ellenfelei.

A mostani kampányban Andrej Babiš nagy hangsúlyt fektetett az illegális bevándorlás elleni küzdelemre és arra, hogy Csehországot, a szuverén cseh adópolitikát és külpolitikai irányvonalat megvédi az uniós intézmények beavatkozási kísérleteitől. Szerinte az ellenzéki zöldpárti Kalózpárt éppen ezektől a veszélyektől nem tudná megvédeni az országot, ezért ellenfelei közül egyedül velük nem lenne hajlandó koalícióra lépni.

– Az illegális bevándorlás fontos téma lett, de Andrej Babiš magyarországi, illetve Orbán Viktor csehországi látogatása is fontos fejlemény volt a kampányban. Babiš azért támaszkodhat a magyar partnerségre, mert bizonyos felmérések szerint a magyar miniszterelnök az egyik legnépszerűbb európai politikus a cseh választópolgárok körében

– hangsúlyozta Mészáros Andor.

A szakértő szerint a kampány egyik fontos témája lett az európai uniós klímapolitika is, amit a Kalózpárt teljes mellszélességgel támogat.

– A cseh gondolkodás rendkívül pragmatikus: a zöldpolitikának van egy markáns támogatottsága, de ha ez komoly gazdasági károkat okozna, például a munkanélküliség növekedését vagy a Škoda autógyár termelésének korlátozását, akkor a csehek nem kérnének a radikális fordulatból

– mondta az ELTE tanára.

A nagy kérdés még az maradt, hogy tud-e egyáltalán kormányt alakítani Andrej Babiš, ha megnyeri a választásokat. Partnerként merülhet fel a jobboldali, bevándorlásellenes és euroszkeptikus SPD, amellyel négy évvel ezelőtt még elutasította az együttműködést. Könnyen lehet, hogy az Együtt nevű hárompárti konzervatív blokkból kiválik a Polgári Demokrata Párt vagy a Kereszténydemokrata Unió, hogy koalícióra lépjen az ANO-val. Végső soron az Együtt a Kalózokkal is összefoghat, ha lesz elég mandátumuk.

Borítókép: Andrej Babiš cseh miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.