Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá a kongsbergi ámokfutót

A norvég városban gyilkoló férfi börtön helyett egészségügyi intézményben tartózkodhat a fogvatartása alatt.

2021. 10. 15. 16:11
null
Kongsberg, 2021. oktber 14. Helysznel rendrk Kongsbergben 2021. oktber 14-n, miutn az elz nap egy muzulmn vallsra ttrt dn frfi jjal s ms, egyelre nem meghatrozott fegyverekkel t embert meglt, kettt megsebestett a norvg fvrostl, Osltl mintegy 80 kilomterre dlnyugatra fekv vrosban. A tettest rizetbe vettk. MTI/EPA/NTB/Terje Bendiksby Fotó: Terje Bendiksby
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerda esti kongsbergi ámokfutás elkövetőjét elszállították Norvégia egyik egészségügyi intézményébe, ahol megvizsgálják, küzd-e mentális problémákkal. 

Egészségi állapotának felmérése alapján ez a legjobb megoldás

– közölte Ann Iren Svane Mathiassen államügyész a norvég közszolgálati médiával (NRK). Hozzátette: a merénylő kivizsgálása nem befolyásolja a pénteki bírósági döntést a férfi őrizetbe vételéről.

Az egyetlen különbség az lehet, hogy az elkövető hol tölti fogva tartása idejét, börtönben vagy egészségügyi gondozásban

– tette hozzá.

A 37 éves, dán állampolgárságú Espen Andersen Bråthen öt emberrel végzett és kettőt megsebesített, támadását íjjal követte el.

A norvég hatóságok szerint valószínűleg terrorcselekmény történt, hiszen a merénylő nemrég áttért az iszlám vallásra. A rendőrség megfigyelés alatt is tartotta, mivel voltak arra utaló jelek, hogy a férfi szélsőségessé válik.

Ugyanakkor ha a hónapokig tartó pszichiátriai vizsgálatok megállapítják, hogy a férfi mentális zavarokkal küszködik, s ennek hatására követte el a brutális támadást, nem ítélhetik el bűncselekményéért, kizárólag pszichiátriai kezelésre kötelezhetik.

Bråthent korábban már rablásért és kábítószeres bűncselekményekért is elítélték, tavaly pedig távoltartási végzésen keresztül tiltották meg neki, hogy két rokona közelébe menjen, akiket halálosan megfenyegetett. Egy neve elhallgatását kérő rokona az NRK-nak nyilatkozva elutasította a Bråthen radikalizálódásáról szóló jelentéseket, és közölte, hogy a férfi mentálisan beteg. Hozzátette: családját évek óta fenyegeti a férfi.

Jonas Gahr Støre, Norvégia tegnap beiktatott új miniszterelnöke pénteken a bűncselekmény helyszínére látogat az igazságügyi miniszter, Emilie Enger Mehl társaságában. Kongsberg lakosai pedig gyászszertartással emlékeznek meg az elhunytakról vasárnap.

Norvégia egy kis ország. A Kongsberget ért csapás az egész nemzetet sújtja. Remélem, hogy helyreáll a biztonság, és nem erősödik a félelem érzete

– fejezte ki együttérzését az esettel kapcsolatban V. Harald norvég király.  

Az áldozatok előtt róják le kegyeletüket a helybeliek Kongsbergben Fotó: Terje Pedersen

Borítókép: Helyszínelő rendőrök Kongsbergben Fotó: MTI/EPA/NTB/Terje Bendiksby

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.