időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Tiltakozás és bojkott fogadja a bulgáriai korlátozásokat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.21. 11:50 2021.10.21. 14:24
Tiltakozás és bojkott fogadja a bulgáriai korlátozásokat

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben tervezett újabb szabályozások ellen tüntettek szerdán Bulgáriában a növekvő fertőzöttségi mutatók ellenére. A fővárosban, Szófiában az egészségügyi minisztérium épületénél összegyűlt tüntetők hátrányos megkülönböztetésnek minősítették, hogy csütörtöktől bizonyos helyeken igazolni kell, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást vagy nemrég átestek a fertőzésen, vagy 48 órán belüli, negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk.

Mindeközben mind az egészségügyi, mind az oktatásügyi minisztert tüntetők fogták közre a parlament épületénél.

A fővároson kívül a fekete-tengeri Várnában és Burgaszban is tartottak megmozdulásokat. A tiltakozásokhoz politikai pártok is csatlakoztak, követelve Sztojcso Kacarov egészségügyi miniszter lemondását. 

Bulgáriában a növekvő fertőzöttségi mutatók miatt csütörtöktől annak, aki étterembe, edzőterembe, bevásárlóközpontba, moziba vagy múzeumba akar menni, igazolnia kell, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltást vagy nemrég átesett a fertőzésen, vagy 48 órán belüli, negatív koronavírustesztet kell felmutatnia.

A bulgáriai étterem-üzemeltetők szövetsége bojkottot hirdetett az intézkedés ellen, és további tüntetésekre szólított fel, arra hivatkozva, hogy az intézkedés nyomán számos vendéglátóipari egység csődbe menne.

Az újabb szabályozások ismertetése után nem sokkal azonban az egyik szófiai kórháznál hosszú sora torlódott fel azoknak az embereknek, akik be akarják oltatni magukat.

Romániában két hétre bezárnak az iskolák

A szomszédos országban ismét általános éjszakai kijárási tilalom lép életbe, ez azonban a beoltottakra nem vonatkozik. A kötelező maszkviselés előírása ugyanakkor mindenkire érvényes.

Az Európai Unióban Bulgáriában a legalacsonyabb az átoltottsági arány, a csaknem hétmilliós lakosság mindössze 20 százaléka kapta meg a koronavírus elleni teljes védettséghez szükséges oltást. Bulgáriában a szerdai adatok szerint 100 ezer lakos közül átlagosan 329,9 újabb koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel az elmúlt hétnapos időszakban. Ugyanez az arány például Németországban valamivel több mint nyolcvan volt.

 

Borítókép: NurPhoto/AFP/Hristo Vladev