időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

A NATO-főtitkár szerint még nincs vége a válságnak a belarusz határon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.28. 14:45
A NATO-főtitkár szerint még nincs vége a válságnak a belarusz határon

Még nincs vége a migránsválságnak Belarusz és az Európai Unió határán, ahol még mindig többen megkísérelnek átjutni a határon, még ha kevesebben is, mint korábban

− jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a lett közszolgálati tévének adott interjújában, amelyről vasárnap számolt be a DPA hírügynökség.

Stoltenberg pénteki brüsszeli sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy egyeztetés folyik a tagországok külügyminisztereivel a lett, litván és lengyel határszakaszt érintő krízisről. A főtitkár csütörtökön megvitatta a helyzetet Andrzej Duda lengyel elnökkel, továbbá vasárnap Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével együtt Lettországba és Litvániába utazik, hogy a helyi vezetőkkel tárgyaljon.

A NATO külügyminiszterei kedden és szerdán tanácskoznak Rigában.

A lett tévének adott interjút szombat este sugározták. 

Ébernek kell lennünk, lankadatlan figyelemmel kísérni az eseményeket, és egyértelmű nyilatkozatokat tenni ezekkel kapcsolatban

 − jelentette ki Stoltenberg. Ismét elmondta, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök rendszere kihasználja az ártatlan embereket, ami szerinte cinikus és embertelen stratégia. A NATO szolidáris minden érintett szövetségesével (Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal) − szögezte le.

Az ukrán határhoz közeli jelentős orosz csapatösszevonásról szólva a főtitkár az interjúban felszólította Moszkvát, hogy tanúsítson önmérsékletet és cselekedetei legyenek átláthatók. Pénteken így nyilatkozott: – A NATO-szövetségesek nyitottak a párbeszédre Oroszországgal, sajnálatos, hogy a moszkvai vezetés megszakította velünk a diplomáciai kapcsolatot, mert a párbeszédre most nagy szükség lenne.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben 2021. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)