Brutálisan meggyilkoltak egy lengyel ferences rendi szerzetest

A kórházban belehalt sérüléseibe az a lengyel pap, akire egy Varsó melletti város parkjában találtak rá. A 35 éves ferences rendi szerzetest megverték, ügyében nyomozás zajlik – olvasható a Mandiner oldalán.

Forrás: Mandiner.hu2021. 11. 17. 17:48
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 11-én este halálra vertek egy lengyel ferences szerzetest a Varsó melletti Siedlce egyik parkjában – tudósított a Polsatnews.pl. A mindössze 35 éves Maksymilian Adam Świerżewski atya a beszámolók szerint csütörtök este sétára indult, rendtársai csak péntek reggel fedezték fel, hogy nem tért vissza a kolostorba. Eközben az Aleksandria Parkban este nyolc és kilenc óra között megtalálták az eszméletlenül fekvő, ütések és rúgások nyomait viselő szerzetest, akit kórházba szállítottak, ám az orvosok már nem tudták megmenteni az életét, nem sokkal éjfél után belehalt sérüléseibe – derül ki a Mandiner.hu cikkéből.

Maksymilian atya 16 éve volt a kisebb testvérek rendjének tagja, 9 éve szentelték pappá. A rendtársai által közreadott tájékoztatás szerint buzgó és kedvelt pap volt. Népszerűségét hitelességének tulajdonították – az elhunyt ferences nem csupán Lengyelországban, de a szomszédos Fehéroroszországban is lelkipásztori tevékenységet folytatott. 

Egy ilyen buzgó és kedves pap halála nagy fájdalommal tölti el szívünket

– írták a ferencesek üzenetükben. A rend tagjai imát kértek elhunyt társuk lelki üdvéért, a fiatalon elhunyt pap gyászoló családjáért és közösségéért. Mint fogalmaztak, megbocsátanak az elkövető(k)nek és bíznak benne, hogy a barbár cselekedet után megtér(nek) Istenhez – tudtuk meg a cikkből.

Maksymilian Adam Świerżewski halálának ügyében a rendőrség és az ügyészség is nyomozást folytat, a boncolás hivatalos, végleges eredményeit szerda estére ígérik. A Siedlcei járási ügyészség napokban kiadott közleménye szerint jelenleg a cselekményt halálos kimenetelű verésnek minősítik, de a boncolást követően elképzelhető, hogy az eseményt gyilkosságnak minősítik át. A szörnyű eset a lengyel parlamentben is szóba került.

Grzegorz Suchodolski, Siedlce segédpüspöke közösségi oldalán jelentette be, hogy csütörtök este imavirrasztást tartanak az elhunyt ravatalánál, pénteken pedig engesztelő szentmisét mutatnak be érte a város székesegyházában – írják.

Európában legutóbb augusztusban öltek meg katolikus papot. Olivier Maire atyát, egy misszionárius közösség vezetőjét Nyugat-Franciaországban gyilkolta meg egy általa korábban befogadott ruandai bevándorló. Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a papok és szerzetesek elleni fizikai támadások a kontinensen, melyek több esetben halálosnak bizonyultak. A keresztényellenes cselekedeteket monitorozó, bécsi székhelyű Observatory nevű szervezet éves jelentéseiben folyamatosan a templomokat, temetőket, köztéri szobrokat és feszületeket, valamint egyházi személyeket érő atrocitások számának növekedéséről tudósít – derül ki a cikkből.

Lengyelországban tavaly ősszel erősödtek fel az egyházellenes indulatok, amikor a lengyel alkotmánybíróság döntése nyomán szigorúbb abortuszszabályozás lépett életbe. Akkor életpárti aktivistáknak és keresztény híveknek a saját testükkel kellett megvédeniük több templomot, amelyekbe erőszakos abortuszpárti tüntetők hatoltak be, megzavarva szentmiséket és károkat okozva a berendezésben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.