Erdoğan Egyiptommal és Izraellel is javítaná Törökország kapcsolatait

A török elnök kijelentette: meghatározott időn belül nagykövetet küld a két országba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 29. 16:00
ERDOGAN, Recep Tayyip
Rma, 2021. oktber 30. Recep Tayyip Erdogan trk elnk a 19 legnagyobb fejlett s feltrekv gazdasgot, valamint az Eurpai Unit tmrt csoport ktnapos cscstallkozjra rkezik Rmban 2021. oktber 30-n. MTI/EPA-ANSA/Pool/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint Ankara kész lépéseket tenni Egyiptom és Izrael irányába a kapcsolatok javítása érdekében, hasonlóan ahhoz, ahogy az az Egyesült Arab Emírségek és Törökország között történt az elmúlt hetekben, amelyek konkrét befektetéseket eredményeztek 

– jelentette az NTV csatornára hivatkozva hétfőn a Reuters brit és az AFP francia hírügynökség.

 Meghatározott időn belül döntést hozunk és nagykövetet küldünk

− fogalmazott Erdoğan török újságíróknak hétfőn. Mint mondta: Ankara fokozatos közeledést tervez Izraelhez és Egyiptomhoz.  

Törökországnak mind Izraellel, mind Egyiptommal feszült a viszonya. Ankara és Jeruzsálem kölcsönösen visszahívta nagykövetét 2018-ban, amikor a Gázai övezetben meghalt egy palesztin tüntető. Kairóval akkor romlott meg Ankara kapcsolata, amikor  2013-ban megdöntötték Mohamed Murszi elnök hatalmát. Törökország, amely Murszit támogatta, visszahívta nagykövetét Egyiptomból, ezt követően az egyiptomi nagykövetet is visszahívták Ankarából.

Törökország a 2020-ban kezdett diplomáciai törekvéseinek részeként már Egyiptommal és Szaúd-Arábiával is igyekezett javítani a viszonyán, de azok a megbeszélések egyelőre nem sok nyilvános eredményt hoztak. Novemberben Erdoğan telefonbeszélgetést folytatott Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel is, miután Törökország szabadon engedett egy őrizetbe vett izraeli házaspárt.

Borítókép: Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy csúcstalálkozóra érkezik Rómába 2021. október 30-n (MTI/EPA–ANSA/Pool/Ettore Ferrari)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.