időjárás 1°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

Erősen tiltakozik Kína a litván–tajvani kapcsolatok ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.21. 12:35
Erősen tiltakozik Kína a litván–tajvani kapcsolatok ellen

Kína bejelentette, hogy nem képviselteti magát nagyköveti szinten Litvániában tiltakozásul amiatt, hogy Tajvan a saját nevén nyithatott külképviseletet a balti országban.

A pekingi külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy leszállítják a Litvániával való diplomáciai kapcsolattartást ügyvivői szintre, addig, amíg a balti ország nem veszi figyelembe Kína szuverenitását és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit.

Tajvan a napokban nyitott külképviseletet Vilniusban a saját nevén. Kína nem ismeri el a szigetország önállóságát. A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon nem az ország, hanem a főváros nevét viselik, „Tajpej képviseleti iroda” néven működnek. A kínai külügyminisztérium előzőleg „rendkívül botrányosnak” nevezte, hogy Tajvan a saját nevén nyithat külképviseletet Vilniusban, és reményét fejezte ki, hogy Litvánia hamarosan „korrigálja ezt a téves döntést”. Peking már júliusban, a litván döntés nyilvánosságra kerülésekor visszahívta nagykövetét Vilniusból, leállította a balti országba irányuló áruforgalmat, és nem engedi be a litván élelmiszereket Kínába.

Borítókép: tábla Tajvan litvániai képviseleti irodájának ajtaján, Vilniusban 2021. november 18-án (Fotó: MTI/EPA)