Erősen tiltakozik Kína a litván–tajvani kapcsolatok ellen

Peking közölte, nem képviselteti magát nagyköveti szinten a balti országban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 21. 12:35
Vilnius, 2021. november 19. Tábla Tajvan litvániai képviseleti irodájának ajtaján Viliniusban 2021. november 18-án. A tajvani külügyminisztérium közölte, hogy ezen a napon hivatalosan is megnyitották a Tajvan nevét viselő képviseletet. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre. A misszió elnevezését Kína júliusban a területe elleni fenyegetésként értékelte. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína bejelentette, hogy nem képviselteti magát nagyköveti szinten Litvániában tiltakozásul amiatt, hogy Tajvan a saját nevén nyithatott külképviseletet a balti országban.

A pekingi külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy leszállítják a Litvániával való diplomáciai kapcsolattartást ügyvivői szintre, addig, amíg a balti ország nem veszi figyelembe Kína szuverenitását és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit.

Tajvan a napokban nyitott külképviseletet Vilniusban a saját nevén. Kína nem ismeri el a szigetország önállóságát. A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon nem az ország, hanem a főváros nevét viselik, „Tajpej képviseleti iroda” néven működnek. A kínai külügyminisztérium előzőleg „rendkívül botrányosnak” nevezte, hogy Tajvan a saját nevén nyithat külképviseletet Vilniusban, és reményét fejezte ki, hogy Litvánia hamarosan „korrigálja ezt a téves döntést”. Peking már júliusban, a litván döntés nyilvánosságra kerülésekor visszahívta nagykövetét Vilniusból, leállította a balti országba irányuló áruforgalmat, és nem engedi be a litván élelmiszereket Kínába.

Borítókép: tábla Tajvan litvániai képviseleti irodájának ajtaján, Vilniusban 2021. november 18-án (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.