Hamarosan karantén várhat az oltatlanokra Ausztriában

Folyamatosan dőlnek meg a fertőzési rekordok a szomszédos Ausztriában, elkerülhetetlennek látszik az oltatlanok korlátozása.

2021. 11. 12. 14:37
null
Bécs, 2021. január 25. FFP2 típusú egészségügyi védõmaszkot kap egy vásárló egy bécsi ABC-áruházba belépve 2021. január 25-én. Ettõl a naptól kezdve Ausztriában kötelezõ az FFP2 védõmaszkok viselete az üzletekben és a tömegközlekedési jármûveken a koronavírus-járvány miatt. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek kétharmada nem szenvedhet azért, mert mások tétováztak − így nyilatkozott Alexander Schallenberg osztrák kancellár tegnapi sajtótájékoztatóján. A politikus kijelentése érthető, hiszen az országban meredeken emelkednek a napi koronavírusos esetszámok. A BBC brit közszolgálati csatorna portálja azt írta, hogy miután rekordot döntött a fertőzések száma, az oltatlanok is karanténba kerülhetnek majd. Sajtóhírek szerint Felső-Ausztria, ha engedélyt kap a szövetségi kormánytól, be is vezeti ezt a korlátozást, ugyanis a Németországgal és Csehországgal határos, másfél millió lakosú tartományban a legmagasabb a fertőzöttség és a legalacsonyabb az átoltottság. Alexander Schallenberg kancellár azt mondta, hogy 

valószínűleg elkerülhetetlen az oltatlanok országos korlátozása. 

Az osztrák kancellár szerint ez azt jelenti, hogy az oltatlanok nem hagyhatják el otthonukat, hacsak nem olyan alapvető okok miatt, mint a munkába járás, élelmiszer-vásárlás vagy testmozgás. Ha a fertőzések száma tovább emelkedik, a hatóságok szerint más területeken is be lehet zárni az oltatlanokat. Ugyanakkor a kritikusok szerint a zárolást nagyon nehéz lesz végrehajtani.

Hírügynökségi jelentések kiemelik, hogy Felső-Ausztria mellett Salzburg is új intézkedéseket is tervez. Burgenlandban pedig nyereménysorsolást tartottak csütörtökön az oltakozási kedv serkentésére. Úgy tudni, november 11-ig további tízezer ember kapta meg első oltását a tartományban és ezzel Burgenland elérte a 82 százalékos átoltottsági szintet.

Ausztria egyébként már megtiltotta az oltatlanoknak, hogy éttermekbe, mozikba és fodrászatba járjanak. A hét elején bevezetett korlátozások eredményeképp csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, illetve látogathatnak mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze. A munkahelyeken viszont továbbra is elég a negatív koronavírusteszt felmutatása. Ugyanakkor az osztrák Der Spiegel napilap kiemeli, hogy Ausztriában az oltatlan emberekre nehezedő nyomás tovább fog növekedni:

 úgy tudni, november 15-én véget ér az az átmeneti időszak, amely alatt az oltatlan alkalmazottak alternatívaként egész nap FFP2 maszkot viselhetnek.

 A hónap közepétől csak érvényes PCR-vizsgálattal lehet belépni majd  a munkahelyre. A visszaéléseket  akár ötszáz euróig terjedő pénzbírsággal is büntethetik. Ez alól azok a munkavállalók mentesülhetnek, akik nem tartózkodnak huzamosabb ideig a munkahelyen egy légtérben más kollégákkal, mint például a teherautó-sofőrök.

Ausztria egyébként egyike azon európai országoknak, amelyekben most meredeken emelkedő esetszámok tapasztalhatók: november 11-i adatok szerint az új esetek száma 11 975, elhunyt 24 beteg. A Wiener Zeitung mai adatai részletesen azt mutatják, hogy 934 943 a pozitív teszt, 98 717 aktív esetet számlálna, ami 6,5 százalékkal több az előző napihoz képest. 2294 embert került kórházba, 11-el többen, mint az előző napon és jelenleg 436-an vannak intenzív osztályon. A 8,9 milliós ország lakosságának mintegy 65 százaléka esett át a teljes immunizáción, és már zajlik az emlékeztető oltások beadása. Az egészségügyi minisztérium előrejelzése szerint a fertőzöttek számának további növekedésével alig két héten belül a kórházak intenzív osztályai elérhetik a kritikus telítettségi szintet. Az MTI szerint a járvány kezdete óta Ausztriában 923 150 ember kapta el a fertőzést, és 11 601-en haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe. 

Borítókép: FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot kap egy vásárló 2021. január 25-én ( Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.