Lapozó: A svédországi migránsoknak csak a negyede önfenntartó

A szicíliai maffia kiskorúak bevetésével terjeszti a kábítószert · Minden harmadik svéd rendőr más munkát keres · A német sajtó a bécsi terrortámadásra emlékezik · Csak a migránsok negyede önfenntartó Svédországban.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 11. 02. 17:50
Malmö, 2016. január 28. A 2016. január 28-án közreadott képen svéd rendõr kísér újonnan érkezett menedékkérõket a malmöi Hyllie pályaudvar egyik peronján 2015. december 17-én. A svéd hatóságok 2016. január 27-én bejelentették, hogy mintegy 80 ezer olyan menedékkérõ kitoloncolását tervezik, akiknek a menedékjog iránti kérelmét az elõzõ évben elutasították. (MTI/EPA/TT/Johan Nilsson) Fotó: JOHAN NILSSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szicíliai maffia kiskorúak bevetésével terjeszti a kábítószert 

Baby Puscher néven dokumentálta a rendőrség azt a bűnhálózatot, amely gyermekek bevonásával a palermói iskolákba szállította és értékesítette a kábítószert. „Elengedhetetlen szerepük volt az anyáknak, élettársaknak, feleségeknek, akik beleegyezésüket adták, hogy gyermekeik a bűnszervezet aktív tagjai lehessenek” – jelenti a nyomozást végző hatóság. A fiatalok a város szűk sikátoraiban, társaik otthonában és az iskolaépület bejáratánál forgalmazták a narkotikumokat. Rejtett videófelvételek segítségével 58 kiskorút tartóztattak le, akik bicikliken suhanva látták el a felosztott városrészeket kábítószerrel. Az üzletág túlment a város határain is. Szicília más régióiból is érkeztek beszerzők, akik hasist, marihuánát és kokaint vettek át a kiskorú terjesztőktől. 

Forrás: AGI

Minden harmadik svéd rendőr más munkát keres

A Polisförbundet rendőrségi szakszervezet megbízásából, a Novus közvélemény-kutató cég által a rendőrség körében végzett friss felmérésből az derült ki, hogy a rendőrök 36 százaléka aktívan állást keres, mégpedig a rendőrségen kívül. A szakszervezet alelnöke szerint a testület túl van feszítve, és a romló bűnügyi helyzet tovább ront a rendőrök helyzetén. Az egyik legsürgetőbb feladat a bérrendezés lenne. Anna Nellberg Dennis szerint a magasabb fizetés segítene abban, hogy a rendőrség megtartsa munkavállalóit és újakat tudjon toborozni. Így véli a válaszadók 54 százaléka is. A 2020-as statisztikák szerint a svéd rendőrségnek 33 726 alkalmazottja van, ebből 21 000 szakszervezeti tag.

Forrás: SVT

A német sajtó a bécsi terrortámadásra emlékezik

Egy évvel ezelőtt az Iszlám Állam egy katonája gépfegyverrel rendezett vérontást Bécs belvárosában. A támadásban négyen életüket vesztették, több mint húszan pedig megsebesültek. A támadóval a kiérkező rendőrök végeztek. A Frankfurter Allgemeine Zeitung nevű német lap bécsi tudósítója a merénylet első évfordulóján azt írja: a hatóságok rengeteg hibát követtek el a terrortámadás előtt, hiszen a napnál is világosabb volt, hogy az osztrák–észak-macedón kettős állampolgár, Kujtim Fejzulai radikális iszlamista, és bármikor lecsaphat. Emlékeztet arra is, hogy 2020 nyarán megannyi szélsőséges – köztük Kujtim Fejzulai – találkozott Bécsben. A lap szerint a hatóságok ma mindenesetre biztosak benne, hogy a férfi a merénylet elkövetésekor egyedül cselekedett. A támadásra válaszul minden idők egyik legátfogóbb felkutatási művelete kezdődött meg Ausztriában, illetve az ország közvetlen szomszédságában, így Németországban is. A bécsi terroristához kapcsolható hálózatból három embe ellen már vádat emeltek terrorszervezetben való tagság miatt, további harminc potenciális iszlamista ellen pedig jelenleg is nyomozás zajlik. 

„Heten vannak rács mögött, ők a fegyverek beszerzésében, a támadás szorgalmazásában játszhattak közre” – írta a FAZ újságírója, akinek az adataiból kiderül: húsz elfogatóparancs, harminc házkutatás, 150 személy telefonos lehallgatása és összesen 340 tanú kihallgatása az elmúlt egy év mérlege a támadással összefüggésben.

Forrás: Faz

A svédországi migránsoknak csak a negyede önfenntartó 

A Lundi Egyetem Vállalkozói Fórumának új jelentésében, amelyet Åsa Hansson docens és Mats Tjernberg professzor írt, az áll, hogy igen jelentős a különbség a svédországi és a külföldi, nem nyugati országban születettek önfenntartási képességei között. A vizsgált 20–70 éves korosztálynál a svédországi születésűek körében azok aránya, akik teljes egészében fenn tudják magukat tartani (semmilyen segélyt és támogatást nem vesznek igénybe), 63 százalék. Ugyanez azoknál a bevándorlóknál, akik nem nyugati országból érkeztek, mindössze 27 százalék. A fórum szerint az országba érkezők igen nagy része alacsonyan iskolázott, ezért olyan intézkedéscsomagot sürgetnek, amely segítené a képzetlenek munkaerőpiacra lépését. Példaként említik a munkaadói költségek csökkentését, képzési szerződések elősegítését és egyéb ösztönzők bevezetését.

Forrás: Samnytt

Borítókép: svéd rendőr kísér újonnan érkezett menedékkérőket. Fotó: MTI/EPA/TT/Johan Nilsson

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.