Lapozó: Rekord mennyiségű algériai migráns érkezett Franciaországba

Ötven százalékkal növeli meg a klímavédelmi hozzájárulását Spanyolország · Bulgária bevetette a katonaságot a török határon · Emmanuel Macron havi ötszáz euróval támogatja a fiatalok továbbképzését és munkába állását · Rekord mennyiségű algériai migráns érkezett Franciaországba a Földközi-tenger felől.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 02. 13:35
Földközi-tenger, 2021. október 20. Migránsok az Európába igyekvõ illegális bevándorlók szállítására szakosodott holland bejegyzésû Sea Watch 3 hajón, amely Málta kutatási és mentési övezetében várakozik 2021. október 19-én. Az elõzõ két nap a hajó 412 migránst vett fedélzetére hét csónakból, és most engedélyre vár, hogy egy biztonságos kikötõbe vihesse õket. MTI/AP/Valeria Mongelli Fotó: Valeria Mongelli Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven százalékkal növeli meg a klímavédelmi hozzájárulását Spanyolország

Ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Pedro Sánchez spanyol kormányfő az ENSZ COP26 névre keresztelt klímatalálkozóján bejelentette: kormánya 2025-től évente 1,35 milliárd eurót különít el a Zöldklíma Alapnak, amelybe a legfejlettebb országok fizetnek be különböző mértékű hozzájárulásokat. A támogató országok fő célja, hogy segítse az alapot az éghajlatváltozás elleni küzdelmet támogató intézkedések elfogadásában és bevezetésében. Sánchez a csúcstalálkozón résztvevői közül elsőként szólalt fel és üzenetet címzett a teljes nemzetközi közösségnek, melyben nagyobb ambíciót és hozzájárulást kért a klímaváltozás megfékezését célzó projektekhez. Úgy fogalmazott: tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy vörös zónába léptünk az éghajlatváltozást illetően, ezért együttműködésre van szükség. Hozzátette, reméli, hogy az idei ENSZ-csúcstalálkozó valódi irányváltást fog eredményezni és nemzetközi szinten egyenlőségre és szolidaritásra alapozva indul meg a hatékonyabb küzdelem a globális felmelegedés ellen.

Forrás: 20minutos.es

Bulgária bevetette a katonaságot a török határon

A történtekről (többek között) tudósító Le Figaro emlékeztetett rá, hogy Bulgária honvédelmi minisztere, Georgi Panajotov hétfőn jelentette be, hogy a bolgár kormány 350 katonát és felszerelést vezényelt ki a bolgár–török határra, hogy fegyveres katonák segítség a bolgár határőrök és a rendőrök munkáját az egyre nagyobb számú illegális migráns feltartóztatásában, számolt be a Le Figaro.

A bolgár parlament még augusztusban szavazta meg hétszáz honvéd bevetését a Törökországgal és Görögországgal szomszédos határszakaszain, ahol a bolgár katonák, akkori feladatuknak megfelelően, pengés drótkerítést húztak fel. A felállított fizikai határzárnak csak a Törökországgal szomszédos szakasza 259 kilométer hosszú lett. A pengés huzalokat azóta számos helyen átvágták a migránsok. Bulgáriába január óta rekord számú, 6500 illegális bevándorló érkezett Afganisztánból, amely több mint háromszorosa a 2020-ban regisztrált illegális határátlépőknek. A Bulgáriába érkező migránsok túlnyomó többsége azonban még azelőtt az Európai Unió nyugatibb vidékei felé indul tovább, mielőtt kézhez kapná Bulgáriában menekültkérelmének elbírálását.

Forrás: lefigaro.fr

Emmanuel Macron havi ötszáz euróval támogatja a fiatalok továbbképzését és munkába állását

A francia kormányfő a közösségi médiában jelentette be kedden, hogy a francia kormány havonta ötszáz euróval támogatja azokat a 26 évnél fiatalabb franciákat, akik munkahely és/vagy képzettség hiányában hajlandóak valamilyen szakmát tanulni, képzésben részt venni. A havi juttatás feltételei a korhatáron kívül a heti 15-20 órás szakmai oktatásban való állandó részvétel, majd a képzés végén az álláskeresés vagy egy vállalati gyakornoki képzésben való részvétel lesz.

A francia kormány Egy fiatal, egy megoldás című programjának részét képező támogatásra 2022 március elsejétől lehet jelentkezni, és hozzávetőleg akár négyszázezer francia fiatalnak is megoldást jelenthet majd. A francia kormány célja egyrészt az egyes szakmákban jelentkező munkaerőhiány pótlása, valamint a munkahely és képzettség nélkül kallódó fiatalok motiválása és integrálása a társadalomba.

Forrás: leparisien.fr

Rekord mennyiségű algériai migráns érkezett Franciaországba a Földközi-tenger felől

Január óta tízezer algériai migráns lépte át Franciaország határát csak az ország délkeleti vidékén, a Spanyolországgal határos és a Földközi-tenger partján fekvő Pyrénées-Orientales francia megyén keresztül, számol be róla a France 3 regionális hírcsatorna.

Az algériai migránsok többsége Cerbère településen keresztül lép Franciaország területére, az embercsempészeknek fejenként kétezer eurót fizetnek a tengeri átkelésért. Cerbère-be érve sokan a francia vasút, az SNCF alagútján át botorkálva indulnak el az ország belsejébe. A francia hatóságok naponta több mint hatvan illegális bevándorlót találnak az életveszélyes útvonalon.

A határőrök csak októberben 39 embercsempészt tartóztattak le és hallgattak ki az átlagos havi tíz helyett. A France 3-nak nyilatkozó algériai férfiak azzal indokolják érkezésüket, hogy „Algériában nincs semmi, csak a társadalmi és politikai káosz. Értelmetlen ott élnünk” – mondja egyikük, és elismeri, hogy elégette minden személyi iratát, hogy ne lehessen kitoloncolni újonnan választott hazájából. A France 3 beszámolója szerint a menekültek többsége – jóllehet algériai – nem beszél franciául.

Forrás: valeursactuelles.com

Borítókép: MTI/AP/Valeria Mongelli

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.