Lapozó: Az FBI óvatosságra inti a karácsonyi szezon vásárlóit

Elérték céljukat a dél-spanyolországi Cádizban kilenc napon át tüntető fémipari munkások · Kínzással vádolja egy jogvédő szervezet az Interpol újonnan megválasztott elnökét · Szén-dioxid szivárgás történt a spanyolországi Tarragona egyik atomerőművében.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 25. 18:00
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérték céljukat a dél-spanyolországi Cádizban kilenc napon át tüntető fémipari munkások

A munkaadók egyezségre jutottak a szakszervezetekkel, ezért szerda este bejelentették a sztrájk befejezését. A határozatlan idejű munkabeszüntetés kezdete óta a felek minden egyes nap tárgyaltak Sevillában, de nem közeledtek egymáshoz az álláspontok, melyek a béremelésről és munkakörülményeik javításáról szóltak. A fémipari munkások egyik képviselője közölte: továbbra sincs meg minden olyan dolog, amit kértek, de már előrébb vannak, mint másfél héttel ezelőtt, így fontolóra veszik az új feltételek aláírását. A fémipari dolgozók olyan nagy cégek ellen tüntettek, mint az Airbus és a Navantia, melyek nem tartották be a pandémia miatt megígért fizetésemelést. A tüntetések rendkívül erőszakosan zajlottak: utakat zártak le, romboltak a városban, barikádokat állítottak fel és tüzeket gyújtottak. Különböző csoportok vállaltak szolidaritást velük, akik kedden le akarták zárni a város legforgalmasabb hídját, ami miatt a rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal voltak kénytelenek visszaszorítani a tüntetést.

Forrás: www.ondacero.es

Kínzással vádolja egy jogvédő szervezet az Interpol újonnan megválasztott elnökét

Az Interpol Isztambulban tartott kétnapos közgyűlésén Ahmed Nasszer al-Raiszit, az Egyesült Arab Emírségekből származó vezérőrnagyot választották meg a nemzetközi nyomozóhatóság új elnökévé.

Az új tisztviselő, aki jelenleg az Egyesült Arab Emirátusok főfelügyelői tisztségét tölti be, négy évig irányítja majd a nemzetközi testületet annak franciaországi, lyoni központjában. Al-Raisi vezérőrnagy az 1920-ban alapított Interpol történetében az első olyan közel-keleti jelölt, aki sikerrel pályázott a nemzetközi bűnüldözésben kulcsszerepet betöltő hivatal vezetői posztjára.

Al-Raisi ellen azonban egy libanoni emberi jogi szervezet, a GCHR (Gulf Centre for Human Rights) idén júniusban tett feljelentést egy párizsi bíróságon, azzal vádolva a vezérőrnagyot, hogy az felelős az ország vezetését nyilvánosan – többek között a közösségi médiában – bíráló emberi jogi aktivista, Ahmed Manszúr megkínzásáért. Manszúrt még 2017-ben tartóztatták le és ítélték tíz év szabadságvesztésre, a férfit – a GCHR állítása szerint – középkori körülmények között tartják fogva Abu-Dzabiban, rendszeresen megkínozzák.

Források: www.aljazeera.com, www.aljazeera.com, twitter.com

Szén-dioxid-szivárgás történt a spanyolországi Tarragona egyik atomerőművében

Egy ember meghalt a szerencsétlenségben, hárman pedig megsérültek. A tragédia egy karbantartási munka során következett be, melyet a tűzvédelmi rendszeren hajtottak végre. A gázbelégzés miatt megsérült dolgozók egyikének súlyos az állapota. Katalónia tűzoltósága azt a tájékoztatást adta, hogy a baleset központja egy négyemeletes épületben történt, távol az atomenergia-termelési területtől, így nem okozott problémát az erőmű működésében. A nukleáris komplexum a Katalóniában elfogyasztott elektromos energia felét állítja elő.

Forrás: elpais.com

Az FBI óvatosságra inti a karácsonyi szezonban vásárolgató amerikaiakat

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda riasztást adott ki az év végi ajándékvásárlások előtt: a koronavírus-járvány következtében globálisan fokozódó áruhiány és számos nehezen fellelhető termék miatt várhatóan megnő az interneten keresztül elkövetett pénzügyi csalások száma. Az FBI kiberbűnözéssel foglalkozó központjába már 2020-ban is több mint 17 ezer panasz érkezett a megrendelt, kifizetett azonban soha meg nem érkező árucikkekről. A kár értéke tavaly elérte az 53 millió amerikai dollárt.

Idén, az áruhiányt kihasználva az internetes csalók nehezen elérhető árucikkekkel, kihagyhatatlan árengedményekkel és megtévesztő reklámokkal csalhatják csapdába a gyanútlan vásárlókat, megszerezve azok hitelkártyaadatait és személyazonosságát igazoló információit. 2020-ban 1,4 millió bejelentés érkezett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) személyi adatokkal történt visszaélésekről, ami csaknem a duplája a 2019-ben előfordult eseteknek.

Forrás: www.rt.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.