Lapozó: Az oltatlanok korlátozása máris eredményeket hozott Ausztriában

Zaklatás elleni koordinátorok állnak munkába a spanyol iskolákban a következő tanévtől · Háromszáz fős osztag bevetésével számoltak fel egy ezerfős migránstábort Franciaországban · Már a klinikai teszt fázisában van a spanyol koronavírus elleni vakcina.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 16. 15:32
KURZ, Sebastian; SCHALLENBERG, Alexander
Bcs, 2021. oktber 11. Alexander Schallenberg jonnan beiktatott osztrk kancellr nyilatkozik a sajt kpviselinek a bcsi kancellria pletben 2021. oktber 11-n, kt nappal Sebastian Kurz osztrk kancellr lemondsa utn. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zaklatás elleni koordinátorok állnak munkába a spanyol iskolákban a következő tanévtől

Az új gyermekvédelmi törvény kötelezővé teszi az összes oktatási intézménynek, valamint a szórakoztató- és sportközpontoknak is, hogy megfelelően képzett szakembert alkalmazzanak az új pozícióra. A gyermekjóléti koordinátor feladata egyebek mellett az lesz, hogy meghallgassa a gyerekeket és figyelmeztesse a vezetőket, ha valaki zaklatásnak vagy erőszaknak van kitéve. Az iskolák jövő szeptemberig kaptak időt arra, hogy felkészüljenek az új rendszerre. Ione Belarra, a szociális jogok minisztere úgy fogalmazott: a következő tanév kezdetéig egy közös, összehangolt ütemtervet kell kidolgozni, hogy mindenhol garantálni lehessen az új törvény betartását. Az intézmények 2022 első felében különböző mechanizmusokat dolgoznak majd ki, amelyekkel segítik az erőszakos cselekmények leleplezését és megfékezését, így például segélyvonalakat, prospektusokat, kommunikációs és panasztételi platformokat alakítanak ki. Nyárig az összes iskolának be kell mutatnia saját programját, amely a kiskorúak elleni erőszak megelőzésére és felszámolására irányul, hogy 2022 szeptemberétől a koordinátorok munkába állhassanak.

Forrás: rtve

Háromszáz fős osztag bevetésével számoltak fel egy ezerfős migránstábort Franciaországban

Gérald Darmanin francia belügyminiszer háromszáz CRS rendfenntartót, azaz tömegoszlatásban és zavargások megfékezésében jártas francia rendőrt vezényelt az észak-franciaországi Nord megyében található Grande-Synthe településre, ahol évek óta 1000-1500 migráns tartózkodik életvitelszerűen egy illegálisan felvert sátortáborban. 

Darmanin hétfőn egyeztetett brit kollégájával, Priti Patellel a két ország között egyre nagyobb feszültséget okozó migránsáradat miatt. A francia belügyminiszter a tábor felszámolását már korábban elrendelte, többek között a település polgármesterének, Martial Beyaert-nek a nyomására, aki két héttel ezelőtt levélben szólította fel a francia belügyminisztert arra, hogy biztosítsa a település számára a megoldást a nyomortelep és az embercsempész-hálózatok felszámolására. François Guennoc, a „Migránsok Fogadója” nevű migránsvédő szervezet elnöke szerint a sátortelepen nyilvántartott 1000-1500, többségében kurd nemzetiségű migránson kívül még számos csoport lézeng Grande-Synthe környékén, ők is egytől egyig arra várnak, hogy lehetőséget kapjanak továbbmenni Nagy-Britanniába.

Forrás: franceinfo, BFMTV, Twitter

Már a klinikai teszt fázisában van a spanyol koronavírus elleni vakcina

A nemzeti gyógyszerügynökség jóváhagyta a spanyol Covid-vakcina 2. fázisú humán kísérleteit is – erősítette meg hétfőn Pedro Sánchez miniszterelnök. A katalán Hipra nevű cég által gyártott ellenszer további próbáit tíz kórházban hajtják majd végre és több mint száz páciens részvételével valósítják meg. Ez a Spanyolországban kifejlesztett koronavírus elleni vakcina második számú tesztjének B verziója, melynek célja egyebek mellett annak ellenőrzése, hogy a résztvevőknek beadott megerősítő dózisok biztonságosak-e, illetve kiváltják-e a megfelelő immunreakciót. A kormány 15 millió eurós gazdasági segélyt hagyott jóvá a gyógyszercégnek, amely Spanyolország legkorszerűbb koronavírus elleni oltóanyagát fejleszti. Madrid szerint a spanyol vakcinák gyártásának híre „rendkívüli hír a spanyolországi társadalom és tudomány számára és okot ad a büszkeségre”. A Hipra-vakcinák tesztje a végéhez közeledik; a jelenlegi tervek szerint jövőre már 400 millió adag Covid–19 elleni oltóanyagot fognak gyártani. A vakcina első adagja a Pfizer és a Moderna oltásaihoz hasonlóan mRNS, második dózisa pedig az amerikai Novavaxéhoz hasonlóan rekombináns fehérje alapra épült.

Forrás: rtve

Az oltatlanok korlátozása máris eredményeket hozott Ausztriában

Ausztria új szövetségi kancellárja, Alexander Schallenberg szerint az Európában elsőként bevezetett szigorú intézkedés, amely kizárólag az oltatlan embereket kötelezi otthonmaradásra, máris meghozta a gyümölcsét. A korlátozás ugyan csak hétfőn lépett életbe, Schallenberg adatai szerint azonban már annak beharangozása után is ugrásszerűen megnőtt az első oltásra jelentkezők száma Ausztriában: a múlt héten 128 813 ember kérte a koronavírus elleni vakcina első adagját és összesen csaknem félmillió osztrák jelent meg az oltópontokon első vagy második oltásának felvételére. 

„Nem volt könnyű döntés a lakosság egyik részét megfosztani attól, hogy szabadon járhasson-kelhessen, azonban a korlátozás máris beváltotta a hozzá fűzött reményeket és felgyorsította a lakosság immunizálását. Az egyetlen reményünk arra, hogy kilépjünk ebből az ördögi körből, amit a vírus jelent, az az, ha növeljük a lakosság átoltottságát, ami szégyenletesen alacsony. Inkább az oltatlanokat viszem az oltópontokra ahelyett, hogy az immunizált embereket kényszerítsem otthonmaradásra” – jelentette ki Schallenberg válaszul az őt ért vádakra, amelyek szerint az oltatlanokra vonatkozó korlátozások sértik az alapvető emberi jogokat. 

November elején minden eddigi rekordot megdöntött a napi új fertőzések száma Ausztriában: a 8,9 millió lakosú országban több napon át csaknem tizenkétezer fertőzést regisztráltak.

Forrás: dhnet

Borítókép: Alexander Schallenberg (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.