Lapozó: Dánia nagy részén újra védettségi igazolvány kell, Norvégiában új Covid-rekord dőlt meg

Macron újabb atomerőműveket épít Franciaország energiafüggetlenségéért · Kína busás pénzjutalommal díjazná a most terjedő Covid-hullám eredetét felfedő informátort · Újabb 400 illegális bevándorló érkezett egy halászhajó fedélzetén Szicíliába.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 10. 16:27
null
Aarhus, 2020. augusztus 10. Vdmaszkos jrkelk egy villamosmegllban a dniai Aarhusban 2020. augusztus 10-n. A koronavrussal fertzttek szmnak nvekedse miatt a helyi hatsgok szeptemberig ktelezv tettk az arcot vd maszk viselst a tmegkzlekedsi eszkzkn. MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup Fotó: Bo Amstrup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Macron újabb atomerőműveket épít Franciaország energiafüggetlenségéért

Emmanuel Macron kedd este élő televíziós beszédben szólt a franciákhoz. A francia köztársasági elnök bejelentette, hogy több évtizedes kihagyás után ismét nukleáris erőművek építésébe kezdenek, hogy biztosíthassák az ország függetlenségét a külföldről vásárolt energiától és az azt övező bizonytalan tényezőktől.

Az újabb EPR típusú atomerőművek (európai nyomottvizes reaktorok) építésén kívül megvalósul az október közepén már bejelentett, a kisebb teljesítményű SMR reaktorok (kis moduláris nukleáris reaktorok) egymilliárd eurós beruházása is, valamint folytatódnak a megújuló energiaforrások fejlesztései.

Beszédében Emmanuel Macron rámutatott, hogy Franciaország csak az atomenergia fejlesztésével tudja elérni – az energiafüggetlenségen kívül – például a klímavédelem terén vállalt célkitűzéseit: a 2050-re megcélzott karbonsemlegességet. Macron hangsúlyozta, hogy Franciaországnak már most lépéseket kell tennie azért, hogy felkészüljön a jövő kihívásaira. Az országban jelenleg 56 aktív, különböző típusú és teljesítményű atomerőmű van, amelyek az ország éves villamosenergia-előállításának 70 százalékát biztosítják.  

Kína busás pénzjutalommal díjazná a most terjedő Covid-hullám eredetét felfedő informátort

A Kína északkeleti, Hejlungcsiang tartományában fekvő város, Heihe vezetése százezer jüan (csaknem ötmillió forint) pénzjutalomban részesíti azt a honfitársát, aki megbízható információt oszt meg a helyi hatósággal arról, hogy hogyan és miként kaphatott erőre a koronavírus-járvány legutóbbi hulláma a régióban. A heihei kormány különösen olyan konkrétumokra kíváncsi, hogy vajon nem törvénytelen tevékenységek vezetettek-e a delta variáns tombolásához, mint például orvvadászat vagy határon túli (azaz oroszországi) horgászat, netán halászat és az ezekhez köthető csempésztevékenység. A busás pénzjutalom mellett azonban komoly szankciókat is kilátásba helyezett Heihe vezetése azok számára, akiknek ugyan tudomásuk van a felsoroltaknak megfelelő illegális tevékenységekről, de  eltitkolják azokat a hatóságok elől. 

Hejlungcsiangon kívül más tartományokban is újra megjelent a vírus: Honan, Peking, Kanszu és Hopej tartományok ismét a kórokozó terjedésének nyomonkövetésén és új korlátozások bevezetésén dolgoznak.

https://www.rt.com/news/539841-china-reward-covid-clues/

Újabb 400 illegális bevándorló érkezett egy halászhajó fedélzetén Szicíliába

A hajó a Raguza melletti Pozzallo kikötő fele vette az irányt, hogy partra tegye a napokon keresztül a Földközi-tengeren hánykolódó embereket. A parti őrség, a rendőrség és csendőrség munkatársai az érkezők fogadására készül. Roberto Ammantura, a város polgármestere jelezte, hogy a raguzai prefektúrával a bevándorlók elhelyezésén dolgoznak.  A hullámtörők és sziklák közé sodródott hajó mentése is folyamatban van – jelezték a hatóságok. Ötven személyt a parti őrség gumicsónakjaival mentettek ki. Az újonnan érkezettek átmeneti elhelyezését és regisztrálását, valamint egészségügyi ellenőrzését a helyi sportcsarnokban oldják meg.

Forrás: RaiNews

Dánia nagy részén újra védettségi igazolvány kell, Norvégiában új Covid-rekord dőlt meg

Péntektől számos helyen ismét védettségi igazolványt kell felmutatniuk a dánoknak, miután a parlament járványügyi bizottsága társadalmilag veszélyes betegségnek minősítette a Covid–19-fertőzést. Ezentúl a kórházak, a 200 főnél több résztvevős kulturális rendezvények, éttermek, szórakozóhelyek, istentiszteletek, keresztelők, temetések, uszodák és konferenciák is csak oltási igazolvánnyal lesznek látogathatóak. A rendelkezés egyelőre négy hétre szól. Közben a dán miniszterelnök kemény szavakkal illette az oltatlanokat. „A most tapasztalható növekedés annak köszönhető, hogy egy kis csoport nem tartja be a járvány idején betartandó szabályokat” – mondta Mette Frederiksen. 

Norvégiában megdőlt az egy napra jutó új fertőzöttek számának rekordja. Kedden 2126 új esetet regisztráltak, ami azt előző hét nap átlagánál 730-cal több. A norvég egészségügyi hatóság igazgatója szerint a mutatók meredeken emelkednek, ami már a kórházak működését is veszélyezteti, ezért újabb korlátozások bevezetésére van szükség. Bjørn Guldvog hozzátette, hogy nem kell visszatérni a lezárásokhoz, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek csökkenthetik a fertőzések számát. A szigorításokról egyelőre nem döntöttek.

Forrás: DR, NRK 

Forrás: Védőmaszkos járókelők egy villamosmegállóban a dániai Aarhusban (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.