Lapozó: Pakisztán behódolt a franciaellenes radikális iszlamistáknak

Uniszex hidzsábot dobott piacra a Benetton · Szingapúrban ezentúl nem gyógyítják ingyen a koronavírus miatt megbetegedett oltatlanokat · Muzulmán férfiak perelték be az FBI-t vallási alapú megkülönböztetés és jogsértő megfigyelés vádjával.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 11. 09. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniszex hidzsábot dobott piacra a Benetton divatcég

Nők és férfiak által is hordható, uniszex hidzsábot dobott piacra a provokáló reklámkampányairól is híres divatcég, a Benetton. Az olasz vállalat a tunéziai származású olasz rapsztárral, Ghali Amdounival együttműködve fejlesztette ki legújabb és várhatóan megosztó ruhadarabját.

„Belefáradtam abba, hogy mindent, ami arab vagy tunéziai, azt azonnal negatív gondolattal társítsák az emberek. Fontos megmutatni, hogy a sokszínűség valódi értéke a társadalomnak” – nyilatkozta a rapper a spanyol La Razon portálnak, és hozzáfűzte, hogy Instagram-oldalán nem tapasztalt idegenkedést az új termékkel kapcsolatban. Európa és Franciaország politikusai azonban nem reagáltak egyöntetű lelkesedéssel, többen rámutattak, hogy az uniszex hidzsábbal a gyártó és a termék támogatói a szőnyeg alá söprik a problémát, amit a hidzsáb jelképez: a nők elnyomásának egyik eszközét és szimbólumát.

Forrás: Twitter, Valeursactuelles, Twitter

Szingapúrban ezentúl nem gyógyítják ingyen a koronavírus miatt megbetegedett oltatlanokat

Szingapúr egészségügyi minisztériuma hétfőn közleményben jelentette be, hogy december 8. után változnak az orvosi ellátás szabályai azoknak, akik saját elhatározásukból nem oltatják be magukat koronavírus elleni vakcinával. A megjelölt határidő után már nem lesz ingyenes a gyógyítás azoknak a koronavírusos betegeknek, akik jogos indok nélkül utasították el az oltás felvételét és így betegedtek meg a vírus miatt.

Azok a szingapúriak, akik már megkapták az oltásuk első adagját, december 31-ig kapnak haladékot a teljes immunizációra. Ellenkező esetben január 1-je után a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos orvosi kezelésüket nekik is ki kell fizetniük. Azok, akik nem jogosultak oltásra (például a 12 évnél fiatalabb gyermekek), vagy akik a korábban meghatározott orvosi vagy más indok miatt nem vehetik fel a szérumot, továbbra is teljes körű ingyenes ellátást kapnak.

Forrás: RT 

Muzulmán férfiak perelték be az FBI-t vallási alapú megkülönböztetés és jogsértő megfigyelés vádjával

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn tárgyalja azt az ügyet, amelyben a keresetet egy dél-kaliforniai bíróság már elutasította, arra hivatkozva, hogy a felperesek panaszának bírósági tárgyalása államtitkokat hozna nyilvánosságra. A panaszosok – muzulmán férfiak egy csoportja – ugyanis a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI ellen nyújtott be közös keresetet.

Az ügy előzménye, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az amerikai muszlimok megfigyelését fokozó FBI egyik különleges ügynöke beépült egy dél-kaliforniai muzulmán közösség tagjai közé. Az FBI-ügynök az iszlám vallást akkoriban felvevő fitneszedzőnek adta ki magát, hogy új muzulmán barátai bizalmába férkőzzön. Ezután az ügynök nagyjából két éven keresztül hang- és videófelvételeket készített a muzulmán közösségben elhangzott beszélgetésekről. A radiális egyének után kutató különleges ügynök egy alkalommal még azt is kijelentette – hogy megfigyelhesse a reakciókat –, hogy akár dzsihadista terrorcselekmények elkövetésére is nyitott lenne. A feljelentést tevő muzulmán férfiak később azzal vádolták meg az FBI-t, hogy a szövetségi nyomozó iroda alapos indok nélkül, kizárólag vallásuk miatt kezdte őket titkos eszközökkel megfigyelni, lehallgatni, és ez a vallási alapú diszkrimináció valamint az emberi jogok megsértésének a klasszikus esete. A kaliforniai bíróság által hozott elutasító ítélet ellen beadott fellebbezést a fellebbviteli bíróság helyben hagyta, az ügyet az USA Legfelsőbb Bírósága november 8-án kezdi tárgyalni.

Forrás: RT

Pakisztán behódolt a franciaellenes radikális iszlamistáknak

November 7-én Iszlámábád ismét engedélyezte a hét hónappal ezelőtt betiltott radikális iszlamista párt, a TLP (Tehreek-e-Labbaik Pakistan) visszatérését a politikai arénába. A radikális formáció egy éve folyamatos nyomás alatt tartotta a pakisztáni főváros hatóságait az egymást érő erőszakos demonstrációival, amelyek során hét pakisztáni rendőr életét vesztette. A kíméletlen tüntetések hátterében Emmanuel Macronnak az a 2020. október 21-én elhangzott kijelentése állt, amelyet a francia köztársasági elnök a lefejezett francia történelemtanár, Samuel Paty koporsója mellett tett a Sorbonne Egyetemen: Franciaország nem hagy fel a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák közlésével.

Múlt vasárnap, hét hónappal a párt betiltása után, és egy héttel azután, hogy a TLP nyolcszáz tagját engedték szabadon pakisztáni börtönökből, Iszlámábád bejelentette, hogy az iszlamista TLP hivatalosan is visszatér, ismét politikai szerepet vállalhat. A pakisztáni kormány közleményében azzal indokolta döntését, hogy a TLP tevékenységének engedélyezése az ország érdekeit és az utcák nyugalmát szolgálja.

Forrás: Marianne

Borítókép: Iszlámábád (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.