Lapozó: Angela Merkel szerint a 2015-ös migrációs eseményeket nem nevezhetjük válságnak

Egy római kórház vizsgálata szerint az anyatejnek olyan hatása van, mint a védőoltásnak · A Facebookon szervezhették meg a mallorcai migránsszökést · Húszezren tüntettek a kormány járványintézkedései ellen Hágában.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 08. 17:45
POLITICS MERKEL MEETS DE CROO Fotó: ERIC LALMAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy római kórház vizsgálata szerint az anyatejnek olyan hatása van, mint a védőoltásnak

A római Bambino Gesú gyermekkórház, valamint az Umberto Policlinico közös tapasztalata azt mutatja, hogy azok az édesanyák, akik a szülés időszakában megfertőződtek a koronavírussal, és azt követően szoptattak, azok gyermekeinek szervezete immunissá vált a kórral szemben. A védelem az anyatejen keresztül került az újszülöttek szervezetébe. A tudományos kutatás 28 édesanya esetét dolgozta fel, akik bár tünetmentesek voltak, de a kórházba érkezéskor pozitív lett a koronavírustesztjük. Az esetek a védőoltás előtti időszakra tehetők. A kutatók arról akartak meggyőződni, hogy az anya fertőzött állapota hogyan befolyásolja a gyermek immunitását. A 28 szülő nő közül csak azok gyermekeinek szervezetében fejlődött ki a védelem, akiket anyatejjel tápláltak. Érdekes felfedezés volt az is, hogy az újszülöttek szervezete még akkor is termelte az antitesteket, amikor az anyáé már nem.

Forrás: AGI

A Facebookon szervezhették meg a mallorcai migránsszökést

A hétvégén egy Casablancából Isztambulba tartó repülő kényszerleszállást hajtott végre a sziget fővárosában, Palmán, mert állítólag az egyik utasnak sürgős orvosi ellátásra volt szüksége. Ehelyett azonban merőben más szituáció fogadta a hatóságot: 24 menekülő migráns nyomába kellett erednie a rendőrségnek. Az akcióban 24 marokkói férfi vett részt, landolás után közülük 21-en rohantak le a gépről és szaladtak végig a futópályán, hogy így jussanak be illegálisan Spanyolországba. Tizenkét utast sikerült elkapniuk, őket letartóztatták és a napokban bíróság elé állítják őket. További 11 személyt azonban még keresnek, nekik vélhetően sikerült kijutniuk a reptér területéről és már Mallorcán bujkálnak. A rendőrség azt gyanítja, hogy egy marokkói Facebook-csoportban szervezték meg az összehangolt akciót, ahol néhány hete felvetődött egy, a történtekhez hasonló módszer leírása, miután valaki feltette a kérdést arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet légi úton, „szabálytalanul” bejutni Spanyolországba.

Forrás: ABC

Húszezren tüntettek a kormány járványintézkedései ellen Hágában

Nyolc lengyelt rendőrök kísértek le egy Amszterdamba érkező repülőgépről a hétvégén, miután nem voltak hajlandók maszkot viselni a több órás utazás ideje alatt. A férfiak ezenkívül le sem akartak ülni a repülőgépen. A NOS holland közszolgáltató tudósítása szerint a lengyeleket kihallgatták, és súlyos bírságot kell fizetniük a történtekért. A légitársaság ráadásul nem engedi, hogy az ő járatukkal térjenek vissza Lengyelországba. Időközben egyre nagyobb indulatokat keltenek a járvány miatti szigorítások Hollandiában. A helyi sajtó szerint Hágában húszezren vonultak utcára a hétvégén, hogy a Rutte-kormány szigorító intézkedései ellen tüntessenek. A demonstráción a jobboldali Fórum a Demokráciáért (FvD) párt vezetője, Thierry Baudet is beszédet mondott. A holland közszolgáltató, a NOS beszámolója szerint a tüntetők zöme azt kifogásolta, hogy a kormány egyre több helyen teszi a belépés feltételévé a vakcinaigazolványt. A demonstráción résztvevők szerint ezzel gyakorlatilag megosztják a társadalmat, és semmibe veszik az oltatlanok igényeit. A hétvégi menetet rendőri felügyelettel rendezték meg, de rendbontás nem történt. A szervezők szerint hamarosan Amszterdamban is tüntetést tartanak majd. Emlékezetes, hogy pár hete már ott is több tízezres demonstrációra került sor a Rutte-kormány intézkedései miatt.

Forrás: NOS, NOS

Angela Merkel szerint a 2015-ös migrációs eseményeket nem nevezhetjük válságnak

A leköszönő kancellár a Deutsche Welle hírcsatornának adott átfogó interjút a hétvégén. Ebben többek között a zöldátmenetről, energiapolitikáról és a külkapcsolatokról is kérdezték Merkelt. Arra a felvetésre, hogy mit tart karrierje legnehezebb eseményeinek, a 2015-ös tömeges bevándorlást és a koronavírus-járványt nevezte meg. „Mindenesetre nem szeretem válságnak nevezni a 2015-ös történéseket. Emberekről van szó” – mondta. Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt Angela Merkel szerint miután 2015-ben kimondta híres mondatát, a „wir schaffen dast” azaz „megcsináljuk”-at, nem ment minden a legnagyobb rendben, de megcsinálták. „Amikor azt mondom, hogy „mi”, azokat a németeket értem, akik segítettek. A polgármestereket, önkénteseket. És persze azokat is, akik a mai napig segítik az új barátokat, szomszédokat, kollégákat” – tette hozzá. A Deutsche Welle arról is érdeklődött Merkelnél, hogy tizenhat év után milyen lesz más politikust látni a kancellári székben. „Hozzá fogunk szokni” – felelte a riporter szerint mosolyogva.

Forrás: DW

Borítókép: Angela Merkel (Fotó: LALMAND/BELGA MAG/Belga via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.