Lapozó: Spanyolországban államilag finanszírozzák a leszbikusok és transzneműek mesterséges megtermékenyítését

A svéd belügyminiszter szerint a rendőrség és az önkormányzatok felelősek a bandabűnözés terjedése miatt · Iszlamista késelt meg egy francia rendőrt Cannes-ban · Nincs kapacitás a sérültek ellátására a francia síparadicsomok régiójában.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 08. 15:02
Budapest, 2018. július 7. Szivárványszínû szív egy résztvevõ pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fõvárosi Andrássy úton 2018. július 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd belügyminiszter szerint a rendőrség és az önkormányzatok felelősek a bandabűnözés terjedéséért

A múlt héten választották meg a nyáron lemondott Stefan Löfven miniszterelnök-pártelnök helyére az új pártvezetőt a szociáldemokraták. Magdalena Andersson három fő fókuszterületet nevezett meg elnöki programjában: a jóléti állam megerősítését, az éghajlatváltozás elleni fellépést és a bandabűnözés visszaszorítását. Ez utóbbi miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a belügyminiszterre a drámaian növekvő erőszakos bűnözés okán. Mikael Damberg belügyminiszter a Dagens Nyheternek adott hétvégi lapinterjúban maga is elismerte, hogy egyre nagyobb teret foglal el a szervezett bűnözés Svédországban, ennek ellenére sem vállal személyes felelősséget. Arra a kérdésre, hogy az eddigi kormányzati erőfeszítések miért nem vezettek sikerre, azt válaszolta, hogy a helyzet bonyolultságát jól mutatja, hogy az ellenzék szerint húsz évre van szükség ahhoz, hogy a mostani trendek megforduljanak, de az országos rendőrkapitány is tíz–tizenöt évet prognosztizál. Hozzátette, hogy a rendőrség és az önkormányzatok nem tesznek meg mindent a bandabűnözés visszaszorítása érdekében, annak ellenére, hogy komoly plusz forrásokat kaptak. 

Idén eddig 287 lövöldözés történt Svédországban, amelyekben 42-en haltak meg és további 93-an sérültek meg, miközben egyre kevesebb lövöldözést sikerül kinyomozni. A rendőrség asztalán jelenleg 254 lezáratlan gyilkossági ügy van, ezek közül a legtöbb migráns bandákhoz köthető.

Forrás: DN, Samnytt

Iszlamista késelt meg egy francia rendőrt Cannes-ban

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren jelentette be hétfőn reggel, hogy a cannes-i rendőr-főkapitányság épülete előtt megkéseltek egy francia rendőrt. A támadás hétfőn reggel fél hétkor történt. A magányos késelő a főkapitányság épülete előtt várakozó rendőrautóhoz ment, kinyitotta a vezető oldalon lévő ajtót, és mellkason szúrta a volán mögött ülő rendőrt. Ezután megkerülte a járművet és a megkéselt sofőr mellett ülő csapatvezetőre akart támadni, de mielőtt ezt végrehajthatta volna, egy másik rendőr szolgálati fegyverével lelőtte a támadót. A késelő a merénylet közben azt kiáltotta, hogy prófétája nevében követi el a tettét. 

A megkéselt rendőr a támadást sérülés nélkül úszta meg, ugyanis golyóálló mellénye kivédte a kés pengéjét. A lelőtt iszlamista állapota azonban a Le Parisien beszámolója szerint kritikus. A belügyminiszter hétfőn délelőtt a helyszínre utazik. A támadással kapcsolatban a nizzai rendőrség indította meg a nyomozást, az előzetes nyilatkozatok szerint vélhetően terrorcselekmény történt.

Forrás: Le Parisien, franceinfo

Spanyolországban államilag finanszírozzák a leszbikusok és transzneműek mesterséges megtermékenyítését

Carolina Darias egészségügyi miniszter bejelentette: a kormány visszaállítja az egyedülálló, a leszbikus és a biszexuális nők jogait a reprodukció terén, sőt, az új rendelkezést kiterjesztik a gyermekhordozásra képes transzneműekre is. Az állam által finanszírozott megtermékenyítési eljárásokban eddig csak azok vehettek részt, akik termékenységi zavarokkal, súlyos betegségekkel vagy rendellenességekkel küzdöttek. Akinek nem volt ilyen problémája, az egyáltalán nem férhetett hozzá finanszírozott lombikbébi-programhoz. Ezért segít a kormány a „méltányosság, sokszínűség és egyenlőség jegyében”. Darias úgy fogalmazott: Spanyolországban rengeteg leszbikus, biszexuális és transzszexuális nő él, akiknek nincs lehetőségük más módon gyermeket vállalni, ezért döntött a kormány a támogatásuk mellett, amelyet újabb mérföldkőként értékel az elfogadás terén. Felmérések szerint az új rendelet aláírásával körülbelül 8500 ember kap lehetőséget a gyermekvállalásra.

Forrás: La Moncloa

Nincs kapacitás a sérültek ellátására a francia síparadicsomok régiójában

A franciaországi Isère megyében az egészségügyi szakemberek riasztást adtak ki: a régióban nincs elegendő egészségügyi kapacitás arra, hogy a francia miniszterelnök által szombaton megnyitott síszezonban tömegével megsérülő síelőket azonnal sebészeti-traumatológiai ellátásban tudják részesíteni. Didier Legeais sebész professzor és az Isère megyei orvosi szövetség elnöke nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a régió egészségügyi ellátását is súlyosan érintették a koronavírus-járvány idején tapasztalt változások: az egészségügyi személyzet kimerülése és elvándorlása, valamint a folyamatos hiányzások. 

A megyében már most is csaknem egyhetes késéssel tudják elvégezni a sürgősségi beavatkozásokat is, a síszezon elindulásával és a baleseti sérülések ugrásszerű növekedésével pedig az ellátás tovább fog lassulni. Sőt, lesznek olyan sérültek is, akiket már gondozásba sem fognak tudni venni. Jean Castex miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a francia síközpontok idén ismét megnyithatnak. A felvonóknál nem lesz előírás a Covid-igazolványok felmutatása (ellentétben sok más helyszínnel). A sorban álláskor csak a maszkviselés lesz kötelező, szigorításokat a fertőzésszámok erőteljes növekedése után vezetnek majd be.

Forrás: franceinfo

Borítókép: szivárványszínű szív egy résztvevő pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fővárosi Andrássy úton. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.