Lapozó: Hollandia is szigorít a koronavírus-járvány miatt, többségében oltatlanok vannak kórházban

Egy stockholmi kórházban 41 szülésznő mondott fel egyszerre · A demokrata Eric Adams afroamerikai politikus lett New York City új polgármestere · Belgiumban szerdától weboldal adja ki a beutalót a Covid–19 teszteléshez · Hollandia is szigorít, többségében oltatlanok vannak kórházban.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 03. 13:06
null
Rotterdam, 2020. prilis 6. Auts torkbl vesz vizsglati mintt egy egszsggyi dolgoz egy rotterdami utcai tesztel ponton a koronavrus-jrvny idejn, 2020. prilis 6-n. Hollandiban 18 803 regisztrlt koronavrus-fertztt van s 1867 ember vesztette lett. MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen Fotó: Robin Van Lonkhuijsen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy stockholmi kórházban 41 szülésznő mondott fel egyszerre 

Vészhelyzeti intézkedésekre kényszerül a stockholm megyei Danderyd Kórház, már kedden több szülőszobát is zárva kellett tartani, mivel péntek óta 97 szülésznőből 41 felmondott, többen pedig betegállományban vannak. Feltehetően emelkedni fog még a távozók száma, hangzott el svéd közrádióban. Az érintettek döntésük okaiként a túlterheltséget és a nem megfelelő munkakörülményeket nevezik meg, amelyek régóta fennállnak, de eddig senkit sem érdekeltek a problémáik. Közben a göteborgi egyetemen szülésznő szakirányon tanuló hallgatók is kiáltványt tettek közzé, amelyben jobb feltételeket és munkakörülményeket követelnek a szülészeteken. Az egyik képzési helyen végzett felmérés szerint a 31 hallgatóból mindössze négy szándékozik majd végzettsége szerint elhelyezkedni.

Forrás: Sveriges Radio, Sveriges Radio

A demokrata Eric Adams lett New York új polgármestere 

A várakozásoknak megfelelően Eric Adams afroamerikai demokrata politikus lett New York új polgármestere. Megválasztásával Adams lett az amerikai metropolisz történetének második színes bőrű városvezetője. Az új polgármester a republikánus Curtis Sliwa-t utasította maga mögé. Adams New York rendőrségének nyugalmazott vezetője, aki 2013 óta Brooklyn városrész elnöki posztját töltötte be. Adams mérsékelt demokratának vallja magát, ellenzi a hagyományosan felfegyverzett és kiképzett rendőrség felszámolását („defund the police”), ugyanakkor kemény kézzel akar véget vetni a nagyvárost uraló erőszakos bűnözésnek, valamint a faji alapon elkövetett rendőrségi túlkapásoknak is. Adams a társalapítója a 100 Blacks in Law Enforecement Who Care (100 Fekete a bűnüldözésben) érdek-képviseleti csoportnak, amely az afroamerikaiak számára követel egyenlő bánásmódot az amerikai igazságszolgáltatásban. Adams a leköszönő Bill de Blasio-tól veszi át a polgármesteri hivatalt, és a város drámai közbiztonságának a javítása mellett a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás is az ő teendői közé tartozik majd.

Forrás: Axios

Belgiumban szerdától weboldal adja ki a beutalót a Covid–19 teszteléshez 

Belgium kormánya szerdán aktiválta azt az új weboldalt, amely a koronavírus-fertőzés teszteléséhez ad segítséget a pácienseknek, és egyúttal tehermentesíti a belga egészségügyi ellátórendszert is. A szimplán Self Assessment Testing-nek (Öndiagnosztikának) nevezett oldalon az érdeklődő egy részletes kérdőívet kitöltve először arra kap választ, hogy a megadott tünetek alapján megalapozott lehet-e a gyanú, hogy koronavírussal fertőződött meg, vagy az algoritmus kizárhatja-e ennek a lehetőségét. Ha az öndiagnosztika végén a válasz pozitív, akkor a weboldal azonnal kiállítja a Covid-teszthez szükséges kódot, ami beutalóként szolgál a páciensnek időpont egyeztetésére a mintavételi helyszíneken: tesztközpontban, laboratóriumban vagy patikákban. Így a betegnek már nem kell telefonálnia háziorvosának vagy másik szakembernek a diagnózis és a beutaló miatt.

Forrás: The Brussels Times, Self Assessment Testing

Hollandia is szigorít, többségében oltatlanok vannak kórházban 

Hollandiában is berobbant a koronavírus-járvány negyedik hulláma, emiatt a kormány szombattól szigorú intézkedéseket léptet érvénybe. Ezentúl kötelező lesz a maszkviselés a felsőoktatási intézményekben és minden olyan közintézményben is, ahol nem fogadják el a vakcinaigazolványt. Mark Rutte miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatóján egyúttal bejelentette, hogy a kávéházak teraszain és a múzeumokban is kérik majd az igazolványt. A kormányfő arra ösztönözte a munkáltatókat, hogy minél szélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést. „Az új eseteink közel tizenkettő százaléka vezethető vissza a munkahelyre” – magyarázta a holland szakértők adatait idézve. A Benelux-államban a héten száz fölé emelkedett a napi kórházi felvételek száma. Az egészségügyi intézményekben kezelt koronavírusos esetek száma ezzel egy hét alatt a duplájára nőtt, jelenleg több mint ezerháromszázan szorulnak szakemberek segítségére. Utoljára május végén fordult elő, hogy a vírus ennyi hollandot juttatott kórházba. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter is részt vett a kedd esti tájékoztatón. Ő arról beszélt: a szakértők jelenleg arra számítanak, hogy december közepéig a mostani intenzív osztályos betegszám a duplájára emelkedik, tehát körülbelül ötszázan szorulhatnak majd intenzív osztályon történő ápolásra. „A kórházban kezeltek többsége nem kapott vakcinát. Ha beoltották volna őket, nem ez történt volna” – fogalmazott a miniszter Hágában. Amennyiben a szigorítások nem hozzák meg a várt eredményt, a kormány elrendelheti, hogy a munkáltatók tegyék kötelezővé a vakcinaigazolványt – írta a holland sajtó.

Forrás: NOS, NL Times

Borítókép: Autós torkából vesz vizsgálati mintát egy egészségügyi dolgozó egy rotterdami utcai tesztelőponton. Fotó:MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.