Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Szlovákiában megdőlt a fertőzöttek számának napi rekordja

November végén léphetnek hatályba a beoltatlanokat sújtó új intézkedések.

Magyar Nemzet
Forrás: Ma7.sk, Bumm.sk, MTI2021. 11. 13. 18:07
HEGER, Eduard
Brüsszel, 2021. október 21. Eduard Heger szlovák miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik 2021. október 21-én. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megdőlt a koronavírus-fertőzöttek számának napi rekordja: pénteken újabb 7244 fertőzöttet találtak, 39 ember belehalt a betegségbe – tájékoztatott a nemzeti egészségügyi információs központ.

A PCR-teszttel azonosított fertőzöttek mintegy 70 százaléka nem volt beoltva

– tájékoztatott weboldalán az egészségügyi minisztérium. 2626 pácienst kórházban kezelnek, 80,36 százalékuk nincs beoltva vagy csak egy oltást kapott – tájékoztatott a minisztérium szóvivője. 239 beteget intenzív osztályon kezelnek, 238-an szorulnak gépi lélegeztetésre, ez 32-vel több, mint előző nap.

A pozsonyi parlament pénteken hagyta jóvá a járvány Szlovákiát sújtó új hullámával kapcsolatos törvénymódosításokat, amely egyebek mellett a munkába járást és az éttermekbe vagy más szolgáltatói egységekbe való belépést oltási vagy gyógyultsági igazolvány, vagy negatív vírusteszt felmutatásához köti. A tesztről gondoskodhat az alkalmazott vagy térítésmentesen biztosítja számára a munkáltató. Ha egy alkalmazott elutasítja az ingyenes munkahelyi tesztelést, akkor nem jogosult bérkompenzációra. Ha egy rendőr, vámőr vagy katona utasítja el a szűrővizsgálatot, automatikusan fizetés nélküli szabadságra küldhetik őt.

A törvénymódosítás új jogkört adna a rendőröknek is, ezentúl ők is kérhetnék az oltási igazolvány, a gyógyultsági igazolvány vagy a negatív vírusteszt felmutatását.

Válsághelyzet idején az állami egészségügyi felügyeletet végző személy a járványra hivatkozva bezárathat szolgáltató egységeket, és ehhez segítséget kérhet a rendőrségtől is. A módosítás értelmében akár ezereurós pénzbüntetés is kiszabható lesz arra, aki megsérti az egészségügyi szakembereket, Covid-igazolványt hamisít vagy veszélyezteti az egészségügyi ellátást.

Rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet vagy szükségállapot idején a kihágásokért a rendőrök akár 1500 eurós bírságot is kiróhatnak.

A változtatások még november vége előtt hatályba léphetnek.

Szlovákiában a teljeskörűen beoltottak aránya mindössze 42,5 százalék.

Az aktuális számok világosan tükrözik, hogy az oltás a leghatékonyabb eszköz a Covid–19 elleni küzdelemben. A beoltottság csökkenti a koronavírus súlyos lefolyásának kockázatát és csökkenti a terjedését a társadalomban

– hangsúlyozta pénteken Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Borítókép: Eduard Heger szlovák miniszterelnök október 21-én (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.