Többfrontos migrációs nyomás Európán

A nyugat-balkáni útvonalon különösen súlyos a helyzet, a tavalyi évhez képest 146 százalékos a növekedés.

2021. 11. 19. 18:01
null
Grodno, 2021. november 17. Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov Forrás: MTI/EPA/BELTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kissé enyhült a helyzet a lengyel-belarusz határon zajló migránsválságban, miután a belarusz hatóságok kiürítették a legnagyobb táborokat, többeket egy fűtött raktárba szállítottak át. Hazatért az első gép is Irakba, fedélzetén mintegy négyszáz bevándorlóval. Ettől függetlenül a péntek hajnal sem múlt el betörési kísérlet nélkül, és nincs garancia arra sem, hogy a tömegek nem térnek vissza. Sőt, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a BBC brit közszolgálati médiának adott interjújában ismerte be, hogy „abszolút lehetséges”, hogy ők küldték a migránsokat a határra, azt azonban tagadta az államfő, hogy hívták volna őket.

– Korábban leszögeztem, nem fogok migránsokat feltartóztatni a határon, és ha ezentúl folyamatosan jönnek, akkor sem állítom meg őket, mert nem az én országomba tartanak, hanem a tieitekbe

– szögezte le.

Miközben az elmúlt hetekben minden figyelem a lengyel-belarusz határon zajló válságra terelődött, ugyanakkor egyre többen próbálnak bejutni az Európai Unió területére más útvonalakon is. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adataiból kiderült (lásd grafikánkat), szinte minden európai migrációs útvonalon jelentősen megnövekedett a migránsok száma, ebben az évben közel 160 ezret regisztráltak a hatóságok. Különösen rossz a helyzet a hazánkat is érintő nyugat-balkáni útvonalon, ahol a tavalyi évhez képest mintegy 146 százalékos növekedés tapasztalható. A magyar rendőrség adatai szerint október utolsó hetében rekordot döntött a megakadályozott tiltott határátlépések száma, összesen 1610 személyt tartóztattak fel.

Az illegális határátképések száma idén. Forrás: Frontex

Szakértők szerint több oka is lehet annak, hogy a nyugat-balkáni útvonal forgalma és az illegális határsértések száma ismét fellendült. A Migrációkutató Intézet két munkatársa, Janik Szabolcs és Gönczi Róbert úgy vélik, elsősorban az állhat a háttérben, hogy sok olyan migráns van a térségben, akik évek óta nem tudnak átjutni Magyarországon és Horvátországon, ezáltal csak „keringenek a rendszerben”. A Frontex adatai szerint az útvonal a Szíriából, Afganisztánból és Marokkóból származók körében népszerű, azonban a Migrációkutató Intézet szakértői arról írnak elemzésükben, hogy Szerbia területén körülbelül ötezer migráns tartózkodik, akik között jelentős számban vannak pakisztáni, bangladesi, szomáliai és iráni állampolgárok is.

– Az Európai Uniónak fel kell készülnie arra, hogy elég gyorsan további migránsválságok következhetnek be

–  figyelmeztetett csütörtökön a Frontex igazgatója is.

Noha az elmúlt években az Európába irányuló migráción volt a hangsúly, a kontinensen belül is új trendek körvonalazódnak. Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, szorosabb együttműködésre van szükség az Egyesült Királysággal, hogy elejét vegyék egy, a mostaninál is súlyosabb migrációs problémának.

– Ne felejtsük el, hogy az illegális migráció valódi oka az, hogy az Európai Uniónak nincs határvédelme, a schengeni határok nyitott határok

– vélekedett washingtoni látogatása során Priti Patel brit belügyminiszter. Idén több mint 23 ezren indultak el Franciaországból a szigetország felé, múlt héten csütörtökön 1185-en érték el a brit területeket.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én. (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.