időjárás -1°C Angelika 2022. January 27.
logo

A nyugati országok közös nyilatkozatban ítélik el a tálibokat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.05. 10:48 2021.12.05. 14:42
A nyugati országok közös nyilatkozatban ítélik el a tálibokat

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Ausztrália, Japán és több más nyugati ország közös nyilatkozatban elítélte szombaton az Afganisztánt uraló tálibokat, amiért több jogvédő szervezet jelentése szerint kivégezték vagy ismeretlen helyre hurcolták a korábbi afgán biztonsági szolgálatok több tagját, és követelik ezeknek az állítólagos eseteknek a gyors kivizsgálását.

A közös közleményt az amerikai külügyminisztérium bocsátotta ki. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a feltételezett bűncselekmények az emberi jogok súlyos megsértésének számítanak, és ellentétben állnak azzal, amit a tálibok ígértek augusztusi hatalomra jutásuk után: hogy megkímélik az afgán fegyveres erők korábbi tagjait.

Egy hét eleji emberi jogi jelentés szerint a tálibok az afgán hadsereg, illetve rendőrség, hírszerzés 47 volt tagját végezték ki vagy tüntették el eddig.

A nyugati országok szerint ezeket az eseteket azonnal és átláthatóan ki kell vizsgálni, az eredményeket nyilvánosságra kell hozni, a felelősöket pedig igazságszolgáltatás elé kell állítani. Az aláírók között van Kanada, Új-Zéland, Ukrajna, Románia és az EU több más tagországa is. Afganisztánban a tálib lázadók májustól kezdve fokozatosan uralmuk alá vonták az ország területének nagy részét, majd augusztusban harc nélkül elfoglalták a fővárost, Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól.

Borítókép: A tálibok felvonulást tartanak katonai járműveikkel Kandahárban 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Stringer)