időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Az EB uniós szintű bűncselekménnyé nyilvánítaná a gyűlöletbeszédet

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.09. 16:00 2021.12.09. 16:22
Az EB uniós szintű bűncselekménnyé nyilvánítaná a gyűlöletbeszédet

Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmény felkerüljön az „uniós dimenziójú” bűncselekmények listájára 

– közölte a brüsszeli testület csütörtökön. A közlemény szerint az intézkedést az indokolja, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmény Európában – úgy a valós világban, mint az online térben – egyre jelentősebb mértékben terjed, és aggasztó méreteket ölt.

A bizottság úgy véli, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmény azonos bűncselekménytípushoz tartoznak, mivel mindkettőnek lényegi vonása, hogy az elkövetőket a valamilyen közös, vélt vagy valós jellemzővel rendelkező emberek vagy csoportok ellen táplált gyűlölet hajtja. Az ilyen cselekedet – mint írták – különösen súlyos bűncselekménynek minősül, mivel aláássa az az unió közös értékeit és az alapvető jogokat, káros hatással van az egyénekre, a közösségeikre és a társadalom egészére.

Leszögezték: mivel jelenleg nincs jogalap a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények uniós szintű bűncselekménnyé nyilvánítására, az uniós bűncselekményeknek az Európai Unió működéséről szóló szerződésben szereplő jelenlegi listáját ki kell bővíteni. Ezáltal közös minimumszabályok állhatnak rendelkezésre a bűncselekmények és az összes uniós tagállamban alkalmazni köteles szankciók meghatározására vonatkozóan. Közölték: a kezdeményezés az első lépés az uniós dimenziójú bűncselekmények listájának kibővítésére. A következő lépésben a tagállamoknak kell jóváhagyniuk a kezdeményezést, ezt követően pedig az Európai Bizottság előterjesztheti a vonatkozó jogalkotási javaslatot.

Borítókép: Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben ( Fotó: Pixabay)