Az Egyesült Államokban csúcsponton a fertőzöttek száma az omikron miatt

Az Egyesült Államokban a koronavírus omikron variánsa miatt a fertőzöttek száma meghaladja a delta mutáció nyári hulláma idején mért csúcsértéket, szombaton a járványügyi helyzet nyomán ismét légi járatok százait kellett törölni.

Forrás: MTI2021. 12. 26. 9:01
null
San Francisco, 2021. december 25. Utasok várakoznak a San Franciscó-i repülõtéren 2021. december 24-én. A koronavírus omikron variánsának terjedése közvetlenül érintette a légi személyzetet és a földi szolgáltatókat is, ezért az amerikai United és Delta Airlines légitársaság több mint 200 belföldi járatát törölte. Több mint kétezer járatot töröltek a légitársaságok karácsony elõtt világszerte. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírügynökségek felidézték, hogy szeptember elején naponta átlagosan 160 ezer új fertőzöttet regisztráltak, az utóbbi napokban ez az érték 179 ezerre növekedett az omikron variáns dominássá válásával.

Ugyanakkor a nyárhoz képest jóval alacsonyabb szinten van a koronavírus miatt  a kórházakban kezelt betegek száma.

A helyzet azonban rosszabbra fordulhat, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban még rengetegen nincsenek beoltva. 

A mintegy 330 millió lakos 62 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját.

A gyorsan terjedő omikron variáns novemberben tűnt fel az Egyesült Államokban, mára pedig az esetek csaknem háromnegyedéért felelős országosan, míg egyes régiókban, különösen a keleti part mentén ez az arány a kilencven százalékot is eléri.

A karácsonyi ünnepek alatt a légitársaságok járatok százait voltak kénytelenek törölni, miután a személyzet több tagját megfertőzte az omikron variáns. Olyanok is voltak, akiknek elővigyázatosságból karanténba kellett vonulniuk.

A repülési adatokat közlő FlightAware amerikai vállalat szerint az Egyesült Államokban szombaton 957, míg szenteste 690 járatot töröltek, felborítva ezzel tízezrek karácsonyi terveit. Csaknem kétezer járat pedig késett. A cég adatai azt mutatják, hogy világszerte több mint 2700 járatot töröltek szombaton, 7049 pedig késett.

Borítókép: Több mint kétezer-hétszáz járatot töröltek a légitársaságok karácsony előtt világszerte (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.