Börtönbe vonult Nicolas Sarkozy korábbi bizalmasa

Megkezdte kedden börtönbüntetésének letöltését Claude Guéant volt francia belügyminiszter, akit még 2017-ben ítéltek el egy sikkasztási ügyben. Nicolas Sarkozy volt államfő egykori legfőbb bizalmasa az első olyan volt francia kormánytag, aki börtönbe vonult.

2021. 12. 13. 20:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 76 éves volt politikus a párizsi La Santé fegyházban a mai napon megkezdte a büntetése letöltését – tudatta a párizsi ügyészség.

A volt belügyminisztert közpénz elsikkasztásában való bűnrészessége miatt egy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 2017 januárjában a párizsi fellebbviteli bíróság.

Claude Guéant ellen – aki Sarkozy kabinetfőnöke volt annak belügyminisztersége idején (2002–2004), mielőtt 2007-ben elnökké választották – négy másik személlyel együtt emeltek vádat. Az ügyészség szerint a volt kabinetfőnök a rendőri vezetők tudtával a nyomozásokra fordítható összegek egy részéből önmagának és kollégáinak prémiumokat fizetett ki készpénzben.

A legfelsőbb bíróság 2017-ben megerősítette a 2015 novemberében hozott elsőfokú ítéletet, amely a volt kabinetfőnököt a szabadságvesztésen kívül 75 ezer euró pénzbírság megfizetésére is kötelezte, s öt évre eltiltotta minden állami funkciótól.

A volt politikus elvileg feltételes szabadlábon tölthette le a büntetését. A párizsi fellebbviteli bíróság novemberben azonban a felfüggesztett szabadságvesztésből három hónapot és a letöltendő szabadságvesztés feltételes szabadlábon töltéséből hat hónapot letöltendő szabadságvesztésre változtatott, miután Claude Guéant nem fizette be a pénzbüntetés előírt részletét. A volt politikust ezért kilenc hónapra elzárták.

Ügyvédje, Philippe Bouchez El-Ghozi jelezte, hogy indítványozni fogja ügyfele börtönbüntetésének módosítását.

Fizeti, amit bír fizetni, havi háromezer eurót, nincs dugipénze, így nem tud többet fizetni, és ennek ellenére úgy döntöttek, hogy börtönbe küldik– mondta a védő az AFP francia hírügynökségnek.

Claude Guéant a belügyminisztériumból az elnöki hivatalba is követte Sarkozyt, sőt a hivatal vezetője lett a jobboldal 2007-es választási győzelmét követően, majd 2011-ben az államfő őt nevezte ki belügyminiszternek. Utóbbi tisztséget 2012 májusáig, Sarkozy választási vereségéig töltötte be.

Guéant ellen több más ügyben is folyik eljárás. Vádlott abban a perben, amely Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos anyagi támogatása ügyében folyik, valamint érintett az Elysée-palota által 2007–2008-ban túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt indított eljárásban is.

Borítókép: Claude Guéant (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.