időjárás 1°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

Dániában ismét korlátozásokkal próbálják megfékezni a járvány terjedését

Forrás: MTI
2021.12.08. 22:30 2021.12.08. 23:20
Dániában ismét korlátozásokkal próbálják megfékezni a járvány terjedését

Dánia ismét korlátozásokat vezet be a koronavírus terjedésének megfékezésére, különös tekintettel annak új, omikron nevű variánsára - jelentette be szerdán a dán szociáldemokrata miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

Mette Frederiksen szerint az intézkedések magukban foglalják egyebek közt azt, hogy a téli szünet kezdetét előrehozva, már december 15-i hatállyal bezárják az általános iskolákat, péntektől pedig az éttermeket és a bárokat is. Mint mondta, a kormány ezenfelül szorgalmazza a távmunkát és az olyan társasági összejövetelek lemondását, mint például a karácsonyi bulik.

Még most is az az álláspontunk, hogy lehetséges a dán társadalom kiterjedt részeinek zavartalan működése, köszönhetően a vakcinák nagy támogatottságának

- fogalmazott a baloldali kormányfő.

A baloldali dán kormányfő ismét korlátozásokat jelentett be. Forrás: MTI/EPA/Politiken pool/Jens Dresling

Frederiksen eddig is többször hangsúlyozta, hogy

a kormány minden tőle telhetőt megtesz a korlátozások visszaállításának elkerülése érdekében, de az újonnan fertőzöttek napi száma drámai mértékben megnövekedett az utóbbi hetekben.

Dánia szeptember 10-én oldotta fel a korábbi korlátozásokat, amit a koppenhágai vezetés egyrészt a beoltottak magas számával, másrészt azzal indokolt, hogy sikerült a járványt megfékezni. A járványadatok egészen október közepéig nem súlyosbodtak, attól kezdve viszont gyorsabban nőtt a fertőzöttek száma.

Az ötmillió lakosú országban a járvány kitörése óta 529 210 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2972-en hunytak el a vírusfertőzés következtében.

Borítókép: Mette Frederiksen dán baloldali kormányfő egy oltóponton. (Fotó: MTI)