Elbocsájthatják a munkáltatók a be nem oltott alkalmazottakat Dániában

A munkáltatókat feljogosították arra, hogy elbocsássák azokat a munkavállalóikat, akik nem tudnak vagy nem akarnak érvényes oltási igazolást felmutatni – közölte a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 12. 01. 10:28
null
Roskilde, 2021. prilis 12. Koronavrus elleni oltsra vrakoznak emberek egy koppenhgai oltkzpont eltt 2021. prilis 12-n. Dniban ezen a napon a tervek szerint 100 000 embert oltanak be a koronavrus ellen. MTI/EPA/Ritzau/Philip Davali Fotó: Philip Davali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán parlament nagy többséggel hagyta jóvá azt a törvényt, amely alapján a munkavállalók elbocsájthatják azokat az alkalmazottakat, akik nem tudnak vagy nem akarnak érvényes dokumentumot bemutatni arról, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást – írja a nemzetközi hírügynökség.

A javaslat a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók szövetsége közötti háromoldalú megállapodás meghosszabbítása volt. Ezt a megállapodást november 12-én kötötték.

A törvény célja, hogy biztosítsa a munkavállalók munkahelyi biztonságát. A kormány állítása szerint lehetővé kívánták tenni a vállalatok számára, hogy csökkentsék a koronavírus-fertőzés terjedésének a kockázatát a munkavállalók körében. A cégeknek ezentúl lehetősége lesz arra is, hogy az alkalmazottaktól negatív koronavírus-tesztet kérjenek, és kötelezzék őket arra, hogy közöljék velük a tesztek eredményét. A törvény továbbá jogot biztosít a munkáltatóknak arra, hogy amennyiben a dolgozó nem tesz eleget az előírásoknak, munkajogi szankciókkal sújtsák, és akár el is bocsájthatják őket.

Jelenleg Dániában érvényes antigénteszt elvégzésével vagy a koronavírus elleni védőoltás beadatásával juthatnak az emberek az úgynevezett koronaútlevélhez, azonban november 29. óta a negatív PCR-tesz eredménye csupán 72 óráig érvényes a korábbi 96 óra helyett. A gyorstesztek érvényességi idejét pedig 72 óráról 48-ra módosították.

Borítókép: koronavírus elleni oltásra várakoznak az emberek egy koppenhágai oltóközpont előtt. (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Philip Davali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.